Tetszett a cikk?

A belügyminisztérium által erről kidolgozott törvényjavaslat várhatóan a jövő évben kerül a parlament elé - erősítették meg hétfőn Prágában a korábbi sajtójelentéseket.

Rendőrségi becslések szerint jelenleg 10 ezer és 25 ezer közé tehető a csehországi prostituáltak száma. A jelenlegi törvények nem tiltják a prostitúciót, de nem is szabályozzák. A "legősibb mesterséget" azonban 2005-től kezdve csak engedéllyel lehetne űzni, mégpedig kizárólag a nyilvánosházakban.

"A jelenlegi helyzet alapján azzal számolunk, hogy mintegy tízezer személy váltana ki munkaengedélyt, amely évente ezer koronába kerülne. Országszerte úgy 800 nyilvánosház jöhetne létre" - nyilatkozta nemrégiben a Hospodárské Noviny című lapnak Michal Mazel, a belügyi tárca biztonságpolitikai osztályának igazgatója.

A prostitúció űzésére, valamint a nyilvánosház működtetésére feljogosító engedélyeket a helyi hatóságok adnák ki. Pénzügyi szakértők szerint egy-egy nyilvánosház évente 200 ezer koronát fizetne a működési engedélyért. Számítások szerint a prostitúcióból a helyi önkormányzatok országosan legalább 200 millió koronás bevételhez jutnának. Az állam bevétele az adókból szintén jelentős lenne. A jövőben csak az Európai Unió tagországainak állampolgárai kaphatnának működési engedélyt a csehországi prostitúcióra, míg jelenleg több ezer kelet-európai nő is űzi ezt a foglalkozást - engedély nélkül - Csehországban.

A rendőrség azt állítja, hogy a prostitúció hivatalos szabályozásával lehetővé válna, hogy ezt a tevékenységet leválasszák a szervezett bűnözésről, s a lányok kötelező érvénnyel rendszeres egészségügyi ellenőrzésnek vetnék alá magukat, ami csökkenthetné a nemi betegségek terjedését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?