Tetszett a cikk?

A Daily Telegraph és a Financial Times értesülései szerint az uniós alkotmánytervezetről folyó kormányközi vitában London nem törekszik minden áron egyezségre.

A brit kormány minden eddiginél egyértelműbben jelezte, hogy meg fogja vétózni az EU-bővítéshez kidolgozott új uniós alkotmánytervezetet, ha annak végső formája nem veszi figyelembe a brit alapkövetelményeket – állítják az említett lapok. A híradásokban idézett kormányzati képviselő szerint az Európai Unió a bővítés után is működőképes lesz új alkotmány nélkül; ennek elfogadása ugyan kívánatos lenne, de nem elengedhetetlenül szükséges, hiszen már a 2000-ben elfogadott Nizzai Szerződés megteremtette azokat a kereteket, amelyek között a 25 tagúvá bővülő unió működhet.London ragaszkodik a nemzeti vétó fenntartáshoz az adópolitikában, és nem fogad el olyan uniós védelmi kezdeményezést, amely a NATO-tól függetlenül építene ki védelmi kapacitást. Emellett csak azzal a kikötéssel támogatja a közös uniós "külügyminiszter" posztjának létrehozását, ha a tisztség viselője az egyes kormányoknak, és nem közvetlenül a brüsszeli bizottságnak lesz felelős. Nagy-Britanniában – amely az EU teljes olajtermelésének 90 százalékát adja - felmerült az az aggály is, hogy az alkotmánytervezet egyik - az energiaellátási vészhelyzetekre kidolgozott - cikkelye az északi-tengeri brit olajkincs feletti ellenőrzés veszélyeztetéseként is értelmezhető. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből