Tetszett a cikk?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) kedden a december 28-án esedékes parlamenti választások bojkottálása mellett döntött, míg a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) távol marad a három másik magyar párt részvételével létrejött koalíciótól.

Az öt vajdasági magyar párt a múlt hét elején egyeztetett a december 28-án esedékes szerbiai parlamenti választásokon való részvételről. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vasárnap választási koalíciót hozott létre három kisebbségi, illetve regionális szerbiai párttal: a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, a Szandzsáki Demokrata Párttal és a Liga Sumadiáért nevű párttal. A koalíció az Együtt a toleranciáért Canak-Kasza-Ljajic nevet választotta. A koalícióhoz hétfőn két kisebb délvidéki magyar párt, a Kereszténydemokrata Európa-mozgalom (KDEM) és a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom (VMPM) is csatlakozott.A VMDP azonban kedden közleményben tudatta, hogy nem csatlakozik Kasza koalíciójához, mivel a VMSZ a magyar pártok helyett szerb és bosnyák szervezetekkel fogott össze. Ágoston András pártja ugyanakkor bejelentette, hogy folytatja a koalíciós tárgyalásokat Szandzsáki Demokratikus Akciópárttal és a Vajdasági Reformpárttal.Kasza József a VMDK és a VMDP döntésével kapcsolatban közölte, hogy a bojkottnak semmi értelme nincs, mert ez a radikálisok malmára hajtja a vizet, és leszoktatja a vajdasági magyarokat a szavazásról, arról, hogy saját sorsuk alakulásáról döntsenek. A "tisztán" ötpárti magyar összefogás viszont Kasza szerint nem lenne elegendő ahhoz, hogy a magyar nemzeti közösség politikai képviselői bekerüljenek a parlamentbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?