Tetszett a cikk?

Magyarország eredeti elképzeléseitől némileg eltérő, kompromisszumok árán kialakított szöveg kerülne az EU alkotmányának nemzeti és etnikai kisebbségek jogaira vonatkozó részébe - tűnik ki a soros olasz elnökség által szerdán nyilvánosságra hozott tervezetből.

A hét végén Nápolyban tartandó külügyminiszteri konklávéra készített szövegváltozat ugyanis az unió alapértékeinek sorában nem közvetlenül e kisebbségek, hanem a hozzájuk tartozó személyek jogait említi. Mindenesetre ez az a formula, amely a kérdésről folytatott legutóbbi - részben kétoldalú külügyminiszteri - egyeztetések alapján a legnagyobb valószínűséggel elfogadható lenne a szerződésről döntő kormányközi konferencián (IGC). Az elnökség két további módosítást is javasol, amelyek szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmának, valamint a férfiak és a nők közötti egyenlőségnek az elvével is kiegészülne a tervezett szöveg.Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerdán jó tárgyalási alapnak nevezte az elnökségi tervezetet, még ha az nem is tartalmaz új javaslatokat a leginkább vitatott kérdések némelyikében. Brok szerint azonban a résztvevőkben megvan a politikai akarat az IGC sikeres befejezésére, és az ennek érdekében rájuk nehezedő politikai nyomás is egyre nagyobb. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi