Tetszett a cikk?

Az izraeli miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy az izraeliek és palesztinok közötti feszültség enyhítésére kénytelen lesz területeket átadni a palesztinoknak; a biztonsági betonkerítés ügyében azonban nem visszakozik.

Ariel Saron, aki hosszú időn át az Izrael által megszállt területeken létesült zsidó telepek védelmezője volt, nemrégiben kijelentette: a béke érdekében Izrael "fájdalmas" területi engedményekre kényszerül. Sem a kiürítendő helységekről, sem a várható visszavonulás határidejéről nem volt hajlandó azonban nyilatkozni.Saron ugyanakkor megerősítette Zeév Boim helyettes védelmi miniszter csütörtöki bejelentését, miszerint az Izrael biztonsága szempontjából létfontosságúnak ítélt ciszjordániai előretolt telepek fennmaradnak. Az elmúlt három évben engedély nélkül épült ciszjordániai zsidó telepek legalizálása a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi útiterv nyilvánvaló megsértése, és ellentmond a zsidó államnak az Egyesült Államokkal szemben vállalt kötelezettségével is - írta az AP amerikai hírügynökség.George W. Bush amerikai elnök az utóbbi időben egyre nyíltabban követeli Izraeltől a kolóniák építésének leállítását, "a palesztinok mindennapos megalázásának beszüntetését, valamint azt, hogy ne befolyásolja előre a tárgyalások végeredményét falak és kerítések emelésével". Saron elismerte, hogy számos kérdésben nem egyezik Izrael és az Egyesült Államok véleménye, de hangsúlyozta: a biztonságot érintő kérdésekben nem hajlik meg a washingtoni bírálatok előtt, valamint Ciszjordániában nem állítják le, hanem éppenséggel gyorsítják a biztonsági kerítés építését, mert az elengedhetetlen Izrael védelme szempontjából. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága