Tetszett a cikk?

A tajvani parlament csütörtökön elfogadta a népszavaásról szóló törvényt, amely alapján referendumot lehet kiírni egy új alkotmányról és a függetlenség kinyilvánításáról is.

A csütörtökön elfogadott népszavazási törvényben olyan cikkelyek vannak, amelyek a népszavazás technikai kérdéseit tisztázzák, a heves vitákat kiváltó paragrafusok azonban a népszavazások tárgyköreiről szólnak, egyebek között arról, hogy referendumot lehet kiírni az alkotmány-módosítások elfogadására, kínai támadás esetén pedig Tajvan szuverenitásáról is.



Politikai szakértők és diplomaták úgy vélik, hogy a függetlenségpárti képviselők radikálisabb módosító javaslatait kihagyó, kompromisszumos törvényszöveg ugyan Peking részéről kemény hangú bírálatot fog kiváltani, de katonai megtorlást nem.



Kína már több ízben megtorlással fenyegette az 1949 óta de facto független szigetországot, ha jogilag is el akarna szakadni az anyaországtól. Peking Tajvant a mai napig lázadó tartománynak tekinti. Legutóbb szerdán figyelmeztette a tajpeji vezetést a tajvani ügyek hivatalának szóvivője, hogy egy ilyen lépésre Kína "keményen fog reagálni". Azt azonban a szóvivő nem közölte, hogy konkrétan milyen ellenlépéseket terveznek.



(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

3000 éves felfedezés került elő Izraelből

3000 éves felfedezés került elő Izraelből