Tetszett a cikk?

A pozsonyi Új Szó hétfői kommentárja szerint Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő úgy akarta megállítani népszerűségének gyors csökkenését, hogy a szlovák diplomácia óriási sikerének nevezte, hogy az unió alkotmánytervezetéből sikerült kiszorítani a kisebbségek kollektív jogainak védelmét rögzítő utalást.

"Diplomáciánk óriási győzelmének" nevezte a szlovák miniszterelnök, hogy a kisebbségek kollektív védelméről szóló magyar indítvány kiesett az Európai Unió alkotmányának tervezetéből. Mikulás Dzurinda a szlovák közszolgálati rádióban úgy vélekedett: jóllehet, a kérdésben a nápolyi kormányközi értekezlet külügyminiszteri konklávéján kompromisszumos megállapodás született, a szlovák siker ezzel együtt is egyértelmű, mert a végső megoldás szerint a nemzeti (a szlovák szóhasználatban csakis "nemzetiségi") kisebbség "kollektív jogainak nincs esélye az uniós alkotmányban." Dzurinda úgy látja: ha a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól az unió alaptörvényében említés történik, az több európai országban mindenképpen a kisebbségek autonómia-törekvései előtt nyitott volna utat."Ragyogott szombat este a kormányfő, miközben arról gagyogott a pozsonyi közszolgálati rádióban, hogy a szlovák diplomácia óriási sikert aratott a nápolyi külügyminiszteri értekezleten" - fogalmaz kommentárjában Szilvássy József, aki szerint Dzurinda nyilván úgy vélte: végre jó pontot szerez a személyét és vadkapitalista politikáját bíráló szlovák polgárok milliói előtt, ha „diadalittasan az éterbe kürtöli, miként tették taccsra a magyar kezdeményezést”. A cikk írója szerint ugyan valószínűleg az "Eduard Kukan külügyminiszter vezényelte szlovák ármánykodás is nyomott valamicskét a latban, de a végső nemet azok a nyugati országok mondták ki, amelyeknek majdnem teljes mértékben sikerült asszimilálniuk az ott élő kisebbségeket". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között