Tetszett a cikk?

Kiújulni látszódik az iráni atomkonfliktus, miután Teherán vasárnap bejelentette: az urándúsítás felfüggesztéséről szóló döntésünk ideiglenes.

Hasan Rowhani, a Nemzetbiztonsági Legfelsőbb Tanács vezetője elmondta: a tervezett hét nukleáris központok egyikét az állam mindenképpen el akarja látni uránnal. „Az urándúsítás Irán természetes joga” – szögezte le Rowhani. „Teljes együttműködést várunk el Irántól a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel” – reagált az iráni nyilatkozatra az amerikai külügyminisztérium részéről Lou Fintor szóvivő.A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa múlt szerdán úgy döntött, nem panaszolja be Iránt az atomsorompó-szerződés megsértése miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. A testület egyhangúan elfogadott határozatában ugyan élesen elítélte, hogy Teherán nem tartotta be mindenben az atomsorompó-szerződésben foglaltakat, de üdvözölte együttműködési készségét, hogy nemzetközi ellenőrzés alatt folytat mindenfajta atomipari tevékenységet.A NAÜ szerint Irán több mint 18 éven át titokban plutónium és dúsított urán előállításán munkálkodott. A NAÜ határozata szerint nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyvert akart előállítani azon ipari tevékenysége eredményeként, amelyről nem tájékoztatta az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása felett őrködő nemzetközi szervezetet. A NAÜ azonban felhívta Irán figyelmét arra, hogy az atomsorompó-szerződésben foglaltak jövőbeni nem teljesítése esetén következményekkel kell számolnia.Az Egyesült Államok szerint Irán békés célú atomenergetikai tevékenységének a leple alatt atomfegyver kifejlesztésén munkálkodott, s ezért Washington szeretett volna olyan határozatot elfogadtatni, amely az ügyet a Biztonsági Tanács elé terjeszti. Az európai államok azonban, mindenekelőtt Németország, Nagy-Britannia és Franciaország hat nap alatt elérték, hogy Washington elfogadja az enyhébb hangvételű határozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó