Tetszett a cikk?

A vitatott eljárást alapján 25, a terrorizmus miatt fokozottan veszélyesnek ítélt ország 14 éven felüli férfi állampolgárainak többször is jelentkezniük kellett a hatóságoknál, hogy kikérdezzék és nyilvántartásba vegyék őket.

A nemzetbiztonsági regisztrációs rendszernek (NSEERS) nevezett eljárás megszűntetését a belbiztonsági minisztérium hétfőn azzal indokolta, hogy a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások miatt elrendelt eljárást feleslegessé teszi az új, valamennyi vízumköteles ország állampolgárára érvényes ki- és beléptetési rendszer, amelyet 2004. január 5-től vezetnek be.Emberi jogi szervezetek élesen bírálták, muzulmán országok pedig a moszlimok elleni megkülönböztetésnek minősítették a regisztrációs rendszert. A gyakorlat alapján 2002. novembere és 2003. áprilisa között a hatóságok 83 500 férfit és fiút vettek nyilvántartásba, és 14 ezer ellen indítottak kitoloncolási eljárást különféle rendellenességek vagy a vízum lejárta miatt. Az utóbbiak közül 2870 személyt rögtön le is tartóztattak, de már csak 23-an vannak továbbra is őrizetben.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták