Tetszett a cikk?

Az uniós tagállamok minisztereinek megállapodása szerint az Európai Unió polgárai – bárhova is menjenek az EU-n belül - továbbra is megkapják azokat az előnyöket, illetve juttatásokat, amelyekre jogosultak.

A megállapodás – amely az Európai Bizottság ez irányú javaslata után négy évvel jött létre - leegyszerűsíti és korszerűsíti a határokon átívelő szociális ellátási szabályozását. A törvényi szabályozás azokat a polgárokat is érinti majd, akik eddig nem számítottak a munkaerőpiac aktív szereplőinek, így például azok a háziasszonyok, akik úgy döntenek, más országba költöznek. Jóllehet, a határokon átnyúló munkanélkülieknek járó juttatások a törvényi szabályozásnak csak egy részét képezik, ez különösen fontos volt Luxemburg számára, hiszen a 295 ezres munkaerőinek több mint egyharmada külföldre költözik, főleg Franciaországba.A hétfőn született megállapodás szerint az előre elképzelt fél év helyett minden országnak csak öt hónapig kell egy másik tagország polgárának járó munkanélküli segélyt fizetni. A törvényt egyhangú elfogadása mellett az Európa Parlament jóváhagyására is szükség van. Anna Diamantopoulou, az Európai Bizottság szociális és foglalkoztatási kérdésekért felelős tagja azt mondta: reméli, hogy az új szabályozás 2006-ban hatályba léphet. "Rendkívül nehéz tárgyalásokat folytattunk, és nagyon kedvező előrelépés történt" - mondta. "Ez új jogosultságokat nem teremt, de garantálja, hogy az európai polgárok – bárhova is menjenek az EU-n belül - továbbra is megkapják azokat az előnyöket-juttatásokat, amelyekre jogosultak.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették