Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg kedden cáfolta, hogy elfogták volna Izzat Ibrahim al-Dúri volt iraki tábornokot egy Kirkuk közeli rajtaütésben. Egy bagdadi bíróság ugyanakkor elrendelte Szaddám Huszein letartóztatását.

Az iraki kormányzótanács korábbi bejelentésével ellentétben az amerikai erők nem fogták el a körözött iraki tábornokot a házkutatásokkal egybekötött akcióban - jelentette ki Doug Vincent őrnagy, a 173-as repülődandár főtisztje. Muvafak ar-Rabii, az iraki kormányzótanács egyik tagja jelentette be a nap folyamán , hogy az iraki tábornokot elfogták vagy megölték az amerikai csapatok.Izzat Ibrahim al-Dúri az eltávolított iraki elnök, Szaddám Huszein belső köréhez tartozott, a rezsim második embere volt: ő töltötte be a Baasz Párt Forradalmi Parancsnoki Tanácsának alelnöki tisztét, és az északi hadsereg parancsnoka volt. Az extábornok az amerikai kormány által körözött 55 iraki vezető listáján a "treff király", a hatodik legkeresettebb személy.A nagyszabású akciót egy friss információ alapján indították keddre virradóra az amerikai csapatok a Kirkuk közelében fekvő Havidzsa településen. Az amerikai katonák harckocsik fedezetével lezárták a települést és házkutatásokat tartottak - értesülések szerint 27 irakit őrizetbe vettek.Egy bagdadi bíróság elrendelte Szaddám Huszein, a hatalmától megfosztott diktátor letartóztatását - jelentette be ugyanakkor Bagdadban az Iraki Nemzeti Egyetértés nevű mozgalom. A bírói határozat alapjául egy huszonnyolc évvel ezelőtti gyilkossági kísérlet szolgál. A vád szerint a közép-keleti ország volt elnöke 1975-ben utasítást adott Ijád al-Alavi meggyilkolására. Alavi jelenleg az iraki kormányzótanács tagja, és a letartóztatás elrendelését bejelentő mozgalom vezetője. Huszein utasítása után - még ugyanabban az évben - egy férfi lopózott Alavi Londonban lévő házába, és fejszével megpróbálta megölni az iraki politikust. Alavi a támadásban olyan sérüléseket szenvedett, hogy egy éven át kórházi kezelésre szorult. Kezelése alatt mindvégig a rendőrség felügyelte biztonságát. A bagdadi bíróság határozata az igazságügy-minisztérium jóváhagyásával válik jogerőssé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt