Tetszett a cikk?

Az EU-bizottság nemrég jóváhagyott törvényjavaslatának fő célkitűzése, hogy azonos biztosítási díjtételek vonatkozzanak mindkét nembéliekre, és azonos jogokat élvezzenek férfiak és nők a bankügyleteknél is.

Az elfogadott irányelvet Anna Diamantopoulou, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős tagja áttörésnek minősítette a nemek egyenjogúsítása területén. Szerinte nem tartható az, hogy a fiatal férfiak magasabb tarifával köthetnek biztosítást az autójura, mint a nők, és a nők esetében a magán nyugdíjbiztosítók által alkalmazott magasabb díjtételek sem igazolhatók azzal, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. A magánszektorban – az állami egészségügyi ellátással szemben - a szülőképes korban lévő nők akár egyharmaddal is magasabb egészségbiztosítási díjat kényszerülnek fizetni, mint a hasonló korú férfiak.Számos hitelintézet szó szerint "gyengébb nemként" kezeli a nőket - mutatott rá Diamantopoulou. Terhes nőktől megtagadják például a jelzálogot, részmunkaidőben foglalkoztatottak nem juthatnak ugyanolyan mértékben hitelhez, mint a teljes munkaidőben dolgozó személyek és a nőktől gyakrabban követelik meg kezes vagy zálog felmutatását. Lehetővé kívánják tenni azt is, hogy a közös számlák esetében a feleség neve ugyanúgy első - egyenrangú - helyen szerepelhessen, mint a férjé.Az egyéb szolgáltatások területén is egyenlő elbánást írnának elő, például kötelezővé tennék az azonos belépődíjak alkalmazását; nem tiltanák meg ugyanakkor, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az egyik nemnek kínáljanak, tehát maradhatnának például a csak női vagy csak férfi napok a szaunákban, vagy a férfi és női hajvágás eltérő díjszabása. Diamantopoulou tagadta azokat a híreszteléseket, hogy tervek lennének a nők szexista és diszkriminatív ábrázolásának betiltására a médiában és a reklámokban, mondván: "Ehhez hiányzik a jogalap és a politikai szándék is.”A direktíva előírja az Európai Unió tagállamainak, hogy hívjanak életre panaszhivatalt, amely ügyel a nemek közötti jogegyenlőség betartására. Az eljárások során a cégeknek kell bizonyítaniuk, hogy senkivel sem bánnak hátrányosan. Az új jogszabály döntő abból a szempontból is, hogy az unióban egységesen ugyanazok a játékszabályok legyenek érvényben a vállalatok számára.Az Európai Unió szociálisügyi miniszterei várhatóan jövőre vitatják meg a Bizottság egyenjogúsítási javaslatait. A Reuters szerint a 25-tagúra bővülő unió talán 2005-ben fogadja el az üzleti emancipációt. Ettől számítva két éven belül lépne életbe a nemi diszkrimináció tilalma a bankszektorban, míg a biztosítási szektor hat év átmeneti időszakot kapna. Diamantopoulou szerint az Európai Unió csak minimális normákat írna elő, és az egyes tagországok szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez