Tetszett a cikk?

A jövő év elejére tervezett grúz elnökválasztás és a parlamenti választás hét hónappal történő elhalasztását javasolta szerdán Aszlan Abasidze adzsáriai vezető, egyúttal kilátásba helyezve az elnökválasztás bojkottját.

Grúziában csalások miatt részlegesen érvénytelenítették a november 2-i parlamenti választás eredményét, januárra pedig előre hozott elnökválasztást terveznek, mert a csalások miatt tiltakozó ellenzék nyomására november végén lemondott Eduard Sevardnadze államfő. A parlamenti választást részben meg kell ismételni.Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke moszkvai sajtóértekezletén úgy vélekedett: előbb Grúzia államformájáról kellene dönteni, arról, hogy föderatív, vagy például konföderatív állam legyen-e a kaukázusi ország. Szerinte csakis ez után lehetséges a választások megtartása - a voksolás hét hónappal való elhalasztása pedig elegendő idő lenne a szükséges kérdések tisztázására.Abasidze úgy véli, Grúzia jelenlegi tényleges vezetői (vagyis az eddigi ellenzék meghatározó alakjai) nem egyeznek majd bele a halasztásba, mert szeretnék mielőbb legitimálni saját hatalmukat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha nem halasztják későbbre a grúziai elnökválasztást, az ország délnyugati részén fekvő Adzsária nem vesz részt a voksoláson.A november 2-i parlamenti választásokon egyébként az Abasidze vezette Újjászületés párt végzett a második helyen a leadott szavazatok 18,84 százalékával. Az Újjászületés - bár hivatalosan ellenzéki - az utóbbi időben Eduard Sevardnadze lemondott elnököt támogatta.Abasidze az orosz fővárosban folytatott tárgyalásairól elmondta: Moszkva korainak tartja feloldani az Oroszország és egész Grúzia közötti vízumkényszert, Adzsária esetében viszont elvben kész erre. Ugyanakkor kizárta, hogy az orosz csapatokat kivonnák az autonóm köztársaság területéről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

360 forint felett az euró

360 forint felett az euró