Tetszett a cikk?

A lakosság egyre erőteljesebb fenntartásai ellenére Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök jóváhagyta mintegy 1100 japán katonai Irakba vezénylését.

Minderről két tekintélyes tokiói lap, a Jomiuri Simbun és a Mainicsi Simbun számolt be csütörtöki számában, utalva arra: a kormány a miniszterelnök javaslatára várhatóan hétfőn hozza meg végleges döntését, amely több napos késedelmet szenvedett két szigetországi diplomata múlt heti iraki elvesztése miatt.A tervek szerint a tokiói kormány az önvédelmi erők, azaz a hadsereg 1100 katonáját küldi Irakba, ők azonban az érvényben lévő alkotmányos korlátok miatt harci tevékenységben nem vehetnek részt. Ezért az elképzelés az, hogy a katonák Irak déli részén logiosztikai, illetve humanitárius feladatokat látnak majd el, mindazonáltal a második világháború óta első ízben fordul elő, hogy az önvédelmi erők tagjait háborús térségbe vezénylik.A tokiói lapok utaltak arra: a miniszterelnök annak ellenére döntött így, hogy a két japán diplomata hét végi meggyilkolása miatt az országban mind ellenségesebb a japán szerepvállalással szembeni közhangulat. A két diplomata holtestét szállító repülőgép egyébként csütörtökön érkezik Tokióba.Amennyiben a kormány az előzetes várakozások szerint hétfőn jóváhagyja a tervet, azt még a parlamentnek kell szentesítenie. Az ellenzék tiltakozása ellenére, a kormányon lévő koalíció többsége miatt a tokiói törvényhozás várhatóan a szerepvállalás mellett dönt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra