Tetszett a cikk?

Miközben az Európai Unió a csatlakozni kívánó országoktól számon kéri a kisebbségi jogok tiszteletben tartását, saját tagállamai nem mindenben felelnek meg a követelményeknek – mondta a Fidesz alelnöke.

A képviselő az Európai Parlamentben (EP) az etnikai kisebbségek és az európai állampolgárság témaköréről rendezett tanácskozáson szólalt fel. A kettős mérce példájaként az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének a ratifikálását említette, melyet az unió a csatlakozó országoktól elvár, több tagállama azonban a mai napig nem tette ezt meg.Szájer József emlékeztetett arra is, hogy már javasolta egy olyan új intézmény létrehozását, amelyben a kisebbségek küldötteik útján befolyást gyakorolhatnának az uniós jogalkotásra. Folynak a tárgyalások arról a javaslatról is, amely szerint az EP-ben is szervezeti keretet teremtenének a kisebbségekkel kapcsolatos kérdések tárgyalására, ha nem is önálló bizottság létrehozásával, de már létező bizottságok illetékességének kiterjesztésével. Szájer szerint áttörésnek tekinthető, hogy az EU alkotmányos szerződésének tervezetében megjelent a kisebbségek jogaira vonatkozó utalás. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható