Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok Kínának jelezte: álláspontja nem jelent zöld utat Tajvan fenyegetésére, katonai lerohanására.

Washington felszólította Tajvant, hogy tartózkodjon a sziget függetlenségének a kinyilvánításához vezető egyoldalú lépésektől. Washingtonban hétfőn, George Bush amerikai elnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő washingtoni találkozójának előestéjén egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő világosan Tajvan értésére adta, hogy az Egyesült Államok ellenzi a függetlenség törekvéseket, Kínának pedig jelezte, hogy ez az álláspontja nem jelent zöld utat Tajvan fenyegetésére, katonai lerohanására. Washington jelzésére A tisztségviselő szerint világosan megmondták a tajvani vezetőknek, hogy az Egyesült Államok ellenzi a status quo bármiféle megváltoztatását. Az illetékes egyúttal bírálta a március 20-i tajvani népszavazás tervét.Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök a kínai kormányfő elutazásához "időzítve", vasárnap erősítette meg, hogy népszavazással akarja kikényszeríteni a szigetre irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását. A referendumon eredetileg a függetlenségről akarták megkérdezni a lakosságot.Kína tiltakozott a referendum miatt. Ven Csia-pao kormányfő jelezte, hogy Kína kész minden áldozatot meghozni annak megakadályozására, hogy Tajvan hivatalosan kikiáltsa függetlenségét.Pekingben Kína részének tekintik az 1949-ben elszakadt Tajvan szigetét, a kínai rakétákról tervezet népszavazást a függetlenség kikiáltásához vezető lépésnek tartják. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Könnyen cukorbeteg lehet az újszülöttből, ha sok otthon az égésgátló

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t