Tetszett a cikk?

A kormányok akcióprogramjai, a rendőrség fokozott fellépése, a különféle segélykezdeményezések ellenére még mindig elterjedt Délkelet-Európában az embercsempészet - állapítja meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az ENSZ csütörtökön Bécsben közzétett jelentése.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra arra, hogy egyre jobban elszigetelik azokat a nőket és gyermekeket, akiket Nyugaton prostituáltként vagy kényszermunkásként dolgoztatnak, ezért a korábbinál is sebezhetőbbek és nehezebb őket azonosítani. A jelentés, amelynek elkészítésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az emberi jogi főbiztosság is részt vett, felszólítja az államokat, hogy a jövőben jobban tiszteljék az áldozatokat, védjék meg azokat, akik az igazságszolgáltatás előtt tanúskodnak, és segítsék a társadalomba való visszailleszkedésüket.Rámutat arra, hogy 2002-hez képest a jelenség egyre kevésbé látható, mert nagyon kevés áldozatot sikerül azonosítani és megsegíteni. Tavaly a hazájukba visszavezetett nők és fiatalkorú lányok aránya 35 százalék volt, egy legutóbbi felmérés szerint ez az arány mára 14 százalékra süllyedt. Ennek többek között az az oka, hogy a nők félnek a rendőröktől, akik közül többen összejátszanak a futtatókkal.A dokumentum Albániáról, Bosznia-Hercegovináról, Horvátországról, Macedóniáról, Szerbia-Montenegróról, Koszovóról, valamint Bulgáriáról, Moldováról és Romániáról szól. A jelentés megállapítja, hogy a Balkánról származó, a nemzetközi lánykereskedelem áldozatává váló prostituáltak 10-15 százaléka 18 éven aluli. Koszovóból származik azoknak a 13 éven aluli fiúknak és lányoknak a 80 százaléka, akiket kényszermunkára adnak el Albánián keresztül Görögországba és Olaszországba, valamint Moldávián és Románián keresztül Nyugat-Európába és Oroszországba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató