Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság elnöke szerint nagy a valószínűsége, hogy az EU-tagállamok és a csatlakozó országok megállapodásra jutnak az unió új alkotmányos szerződéséről a hét végi brüsszeli csúcson. Silvio Berlusconi, az EU soros elnöke szerint ehhez csodára volna szükség.

Romano Prodi csütörtökön kijelentette: jóslatát a legutóbbi megbeszélésekre alapozza, valamint arra, hogy bízik az állam- és kormányfők történelmi felelősségérzetében. Az elnök szerint azonban a jelenlegi és jövőbeli tagországoknak nem szabad vállalniuk azt a kockázatot, hogy csak a mielőbbi befejezés kedvéért, nem kielégítő kompromisszumokkal zárják le az alkotmánytervezetről döntő kormányközi konferenciát.Az Európai Bizottság álláspontja szerint a legnagyobb vitát kiváltó kérdésben, a szavazási rendszer ügyében olyan megoldást kell találni, amely tiszteletben tartja az EU kettős jellegét (államok és népek uniója), és átláthatóbb, hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Az újonnan létrehozandó EU-külügyminiszteri tisztséget illetően a bizottság támogatja, hogy kettős tisztséget hoznának létre: a külügyminiszter a brüsszeli bizottságnak is teljes jogú tagja lenne, miközben a közös kül- és biztonságpolitikában a tanácstól kapott felhatalmazás alapján képviselné a tagállamokat. Magában az Európai Bizottságban a tagállamok egyenrangúságának elvét kell érvényre juttatni, vagyis mindegyiküknek meg kell adni a lehetőséget, hogy teljes jogú biztost küldhessen a testületbe – mondta Romano Prodi.Silvio Berlusconi, az unió soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke azonban csütörtökön Brüsszelbe érve úgy nyilatkozott: csodára volna szükség, hogy egy kormányközi konferenciát egy adott ország féléves elnöksége alatt lezárjanak, hiszen ilyenre még nem volt példa.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Naponta 500 egyetemista segíti a koronavírus-tesztelést

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért