Tetszett a cikk?

Az iraki ellenállás számos vezetőjét tartóztatták le a Szaddám Huszein elfogásakor talált dokumentumok alapján – jelentette a CNN és a BBC amerikai katonai forrásokra hivatkozva. Az iraki kormányzótanács elnöke szerint Szaddámot halálra ítélik majd.

A Szaddám mellett megtalált iratokban egy, az iraki ellenállás által szervezett találkozó részleteiről is szó esett, és a dokumentumok a résztvevők nevét is felsorolták – számolt be a CNN. Mark Hertling, az amerikai hadsereg egyik szóvivője szerint az ellenállás számos kulcsfiguráját sikerült letartóztatni Bagdadban szombat óta, miután Huszein egykori kormányának egyik tagja több társát is feladta – tette hozzá a BBC jelentése.Az egykori iraki diktátor eddig nem működött közre az őt kihallgató amerikaiakkal, a kérdésekre csak általános hazafias kijelentéseket tett. Az AP hírügynökség szerint Hertling viszont azt reméli, hogy Szaddám előbb-utóbb jelentősebb információkat is átadhat: többek között Irak feltételezett tömegpusztító fegyvereiről.A szombaton elfogott volt iraki diktátort halálos ítélet fenyegeti - közölte Párizsban a bagdadi ideiglenes kormányzótanács elnöke. Abdel-Azíz al-Hakím a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságának elnökével tartott megbeszélése után közölte, hogy Szaddám Huszein az ideiglenes kormányzótanács által múlt héten létrehozott büntetőbíróság előtt fog felelni tetteiért. Al-Hakím bejelentette, hogy Szaddám pere nyilvános lesz, szavatolják a védelem jogait, és az eljárás idején nemzetközi szakemberek és közismert személyiségek jelenlétét is biztosítani fogják.Bush amerikai elnök a BBC által idézett hétfői beszédében azt mondta, hogy az USA Irak népével együttműködve biztosítani fogja Szaddám Huszein tárgyalásának jogszerűségét. "Az elfogott iraki vezető megkapja azt az igazságos elbírálást, amit ő millióktól tagadott meg" - mondta Bush.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál