Az Európai Bizottság bíróság elé viszi a miniszterek tanácsának tavaly novemberi döntését, amellyel a stabilitási paktum megszegésének következményei alól gyakorlatilag felmentette a túlzott államháztartási hiányt produkáló Franciaországot és Németországot.

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) november 25-én hozta meg döntését, mellyel figyelmen kívül hagyta az EB német és francia költségvetési hiányra vonatkozó ajánlásait. Németország és Franciaország költségvetési hiánya ugyanis túllépte a stabilitási és növekedési paktumban rögzített limitet, vagyis a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékát. Az EB - a szabályokat alkalmazva - a két országot felügyelet alá akarta helyezni, valamint közkiadásaik csökkentését kívánta előírni számukra. A németek és franciák törekvése, hogy az eljárás ezen – a pénzügyi szankciók bevezetése előtti - állomásait a paktum eljárásrendjének felfüggesztésével elkerüljék, sikerrel járt: Olaszország és Luxemburg támogatásával. Párizs és Berlin kötelezte ugyan magát arra, hogy a bizottság ajánlásait szem előtt tartja, de ez a deficit miatti eljárás részét nem képező külön dokumentumban áll.

A Bizottság azonban az Ecofin döntését megtámadva az Európai Bírósághoz fordul, a testület szerint ugyanis a tagországok egyszerűen felmentették magukat a szignójukkal ellátott szerződés kötelezettségei alól. A bizottság gyorsított eljárást kért a bíróságtól; az ítéletnek 3-6 hónapon belül meg kellene születnie. Erre azonban kevés az esély; mint a francia Libération című napilap szerdai számában megjelent elemzés kifejti, még ha a luxemburgi bírák elfogadják is a bizottság javaslatát, az ügy olyan bonyolult, hogy befejezése fél éven belül nem várható.

Nem ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság a tanács egyik döntését az Európai Bíróság elé viszi, mindeddig azonban ez politikailag kisebb súlyú ügyekben történt. A bíróság egyik - a Libération által megszólaltatott - szóvivője összesen 47, a Bizottság és a Miniszteri Tanács közötti „peres ügyben” hozott ítéletet említ. A legutolsó szeptemberben született, s egy Bulgáriával megkötött közúti áruszállítási megegyezést érvénytelenített. A bíróságnál jobbára a bizottság tesz panaszt, azzal a váddal, hogy a tagországok nem tartják be az uniós jogszabályokat, illetve nem kezdenek uniós direktívákat bizonyos megszabott határidőkön belül. Ám az is előfordul, hogy egyes tagállamok indítanak ügyet a miniszteri tanács döntése ellen. Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök mindenesetre úgy nyilatkozott: nem nyugtalankodik a bírósági döntés miatt, hiszen szerinte „a stabilitási paktum felfüggesztése törvényes volt”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben