Hétfőn olasz politikusokhoz fűződő kapcsolatokról is vallomást tett Calisto Tanzi, a vizsgálati fogságban lévő volt Parmalat-főnök.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a cég kenőpénzeket juttatott volna politikusoknak, de annyi biztos, hogy a 2001. tavaszi olasz parlamenti választások kampányában Silvio Berlusconi pártját, a Forza Italiát pénzelte. Tanzi elismerte, hogy 1998-tól hamisította a mérlegeket, ahogyan az erős dél-amerikai érdekeltségekkel rendelkező Parmalatot a brazil és az argentin pénzügyi válság egyre inkább nyomasztotta.Antonio Fazio olasz jegybankelnök kedden a Parmalat-ügy parlamenti meghallgatásán közölte: a legrosszabb esetben az olasz bankkölcsönök 0,3 százaléka a Parmalaté, az olasz bankoknak a cég összesen mintegy 3 milliárd euróval tartozik. Nyomozati forrásokból kiszivárgott, hogy Tanzi együttműködési megállapodást kötött az államügyészekkel büntetésének enyhítéséért cserébe. Egyébként akár 15 évi börtönbüntetést is kaphat.Az olasz média érdekes összehasonlítást tett a cég hétfőn nyilvánosságra hozott, a korábbi becsléseknél is magasabb, 14,3 milliárd eurós adósságával kapcsolatban. A számítások szerint a cég nettó adóssága nagyobb, mint a 10,6 milliárd eurós teljes bolgár adósság, és több mint fele például a 21 milliárd eurós luxemburgi adósságállománynak. December elején a sajtó még csak négymilliárdot, később tízmilliárdot, a vérmesebbek 13 milliárdot emlegettek, míg a Price Waterhouse-Coopers könyvvizsgálóinak legújabb számításai szerint jött ki az újabb csillagászati összeg, amelyet már megküldtek Enrico Bondinak, a Parmalat élére kinevezett felszámoló biztosnak is.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában