A február 20-ára kitűzött parlamenti választások elhalasztását sürgették az iráni parlament reformpárti képviselői.

A parlamenti választások elhalasztása mellett foglalt állást az iráni kormány – közölte a testület szóvivője. A miniszterek a kormány vasárnap éjjel tartott rendkívüli ülésén egyöntetűen támogatásukról biztosították az iráni belügyminiszter múlt heti, a törvényhozási választások elhalasztására vonatkozó felhívását.Irán papokból és jogtudósokból álló, 12 tagú konzervatív testülete, az Őrök Tanácsa a múlt hónapban reformpárti politikusok százait törölte a parlamenti választásokon indulni szándékozó jelöltek listájáról. A reformerek szerint ilyen körülmények között csak halasztással lehet megteremteni a tisztességes választások lehetőségét.A kormány tagjai egyetértettek abban, hogy csak versengő, igazságos és szabad választások tarthatók - mondta a szóvivő. A miniszterek korábban kétszer is kérték azt, hogy a szavazást későbbi időpontban tartsák meg. Az említett belügyminiszteri kezdeményezést az Őrök Tanácsa szinte azonnal visszautasította. A kormány részéről szombaton újabb, hasonló tartalmú kérést intéztek a keményvonalas testülethez, erre azonban mindeddig nem érkezett válasz.A február 20-ára kitűzött parlamenti választások elhalasztását sürgették az iráni parlament reformpárti képviselői is. Az újító szellemű törvényhozók vasárnap este kiadott közleményükben úgy foglaltak állást: a választásokat akkor is el kell halasztani, ha az Őrök Tanácsa végül megmásítja a reformpártiak választásokon való indulását megakadályozó döntését.Ha a konzervatív testület fenntartja tiltó határozatát, Mohammed Hatami elnök lehetővé tehetné Irán tartományi kormányzói számára, hogy szabotálják a választások lebonyolítását. A keményvonalasok azonban arra figyelmeztettek: jogi eljárás alá vonnak valamennyi, a voksolás lefolyását akadályozó tisztségviselőt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

A Fundamenta ügynökeivel újít Mészáros Lőrinc egyik cége

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort