Tetszett a cikk?

Az iraki kormányzótanács néhány tagja elveti az iraki hatalomátadás menetrendjére vonatkozó terveket, s azt javasolják, hogy az amerikaiak június 30-án adják át a hatalmat a kormányzótanácsnak.

A 25 tagú kormányzótanács – azon belül is leginkább a 12 sííta tanácstag - azt szeretné, ha a választások lebonyolítására még az év vége előtt sor kerülne. A tanácstagok mindezt pénteken közölték Lakhdar Brahimi ENSZ-küldöttel. „Egyetértettünk abban, hogy a választások időpontja nem lehet beszorítva egy határidőbe. (…) Minden iraki egyetért abban, hogy a választások az egyetlen útja annak, hogy állandó iraki kormány alakuljon” – közölte a találkozót követően Brahimi.A kormányzótanács tagjai által most elvetett amerikai elképzelések értelmében 18 regionális gyűlésen választanák meg az új törvényhozást, amely megválasztaná azt a kormányt, ami június 30-tól a 2005-ig esedékes parlamenti választásokig irányítaná az országot.Több iraki politikus azért bírálja az amerikai elképzeléseket, mert szerintük az túl nagy befolyást enged az Egyesült Államoknak a politikai folyamatokban. Megfigyelők szerint a megegyezés nemcsak azért fontos, mert a kormányzótanács volt az egyik aláírója az amerikai tervet jóváhagyó november 15-i egyezménynek, hanem azért is, mert az Egyesült Államokkal együttműködő tanács tagjai attól tartanak: célponttá válnak, amennyiben a hatalomátadás folyamata megakad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Elkészült a Vígszínház etikai kódexe

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára

A digitális oktatás alatt is számítanak az iskolaőrök munkájára