A francia hírszerzés egyik többszörösen kitüntetett ügynöke éveken keresztül küldözgetett részletes jelentéseket és magas összegű számlákat nem létező ügyekben folyó felderítő tevékenységéről a párizsi központba. Közben valójában egy egyiptomi prostituáltnál töltötte idejét.

A francia elhárítást (DST) felettébb kínosan érintő ügyre tavaly októberben a svájci kollégák hívták fel a párizsiak figyelmét. Náluk jelentkezett ugyanis a 49 éves, századosi rangban lévő francia szuperkém, aki kettős állampolgárságára hivatkozva a helvét társcégnél is kamatoztatni akarta tehetségét. Egyetlen kikötése volt, ne tájékoztassák francia kenyéradó gazdáit. A svájciak azonban alaposan utánanéztek a munkavállaló szakmai múltjának.A kövér botrányról előbb az RTL rádió, majd a Le Figaro című lap adott hírt kedden. A DST-nél megerősítették az értesülést, miszerint a fantáziadús hírszerző ellen hónapok óta vizsgálat folyik, s ennek lezárultával várhatóan elbocsátják a cég állományából.A fegyelemi eljárás alá vont hírszerző 1978-tól dolgozott a DST-nek, kiváló munkája elismeréséül 1995-ben a rendőrség legmagasabb kitüntetésében részesült, 1998-ban kapta meg a kapitányi fokozatot.Felettesei részletes jelentéseiből úgy tudták, hogy emberüknek Svájcban sikerült "egy külföldi titkosszolgálat "fontos ügynökével "műveleti kapcsolatot" kialakítania, s ennek révén értékes információkat gyűjtött be. A fontos munkához komoly költségtérítést igényelt, egy alkalommal 3700 eurót (közel egymillió forint) vételezett a központból a svájci misszióhoz. A titkos jelentésekben szereplő "kapcsolatot" a franciák időközben megtalálták: a "külföldi ügynök" bizonyíthatóan 1989 óta színét nem látta a francia hírszerzőnek.A magát "Carla" néven marokkói sajtóattasénak kiadó egyiptomi prostituált viszont annál sűrűbben jött össze az érdeklődő franciával: hetente többször is fogadta genfi "szalonjában".A DST egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet. A Le Figaro tudomása szerint a titkosszolgáról 2002-ben készült belső értékelés a 7 fokozatú skálán 6 ponttal jutalmazta a szuperspion munkáját és a szolgálat iránti "mély elkötelezettségét, kezdeményezőkészségét, kiváló eredményeit", amelyekkel "felettesei elismerését vívta ki". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

Az Audi-dolgozók egy hétnél tovább is készek sztrájkolni

Az Audi-dolgozók egy hétnél tovább is készek sztrájkolni

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták