Tetszett a cikk?

A francia hírszerzés egyik többszörösen kitüntetett ügynöke éveken keresztül küldözgetett részletes jelentéseket és magas összegű számlákat nem létező ügyekben folyó felderítő tevékenységéről a párizsi központba. Közben valójában egy egyiptomi prostituáltnál töltötte idejét.

A francia elhárítást (DST) felettébb kínosan érintő ügyre tavaly októberben a svájci kollégák hívták fel a párizsiak figyelmét. Náluk jelentkezett ugyanis a 49 éves, századosi rangban lévő francia szuperkém, aki kettős állampolgárságára hivatkozva a helvét társcégnél is kamatoztatni akarta tehetségét. Egyetlen kikötése volt, ne tájékoztassák francia kenyéradó gazdáit. A svájciak azonban alaposan utánanéztek a munkavállaló szakmai múltjának.



A kövér botrányról előbb az RTL rádió, majd a Le Figaro című lap adott hírt kedden. A DST-nél megerősítették az értesülést, miszerint a fantáziadús hírszerző ellen hónapok óta vizsgálat folyik, s ennek lezárultával várhatóan elbocsátják a cég állományából.



A fegyelemi eljárás alá vont hírszerző 1978-tól dolgozott a DST-nek, kiváló munkája elismeréséül 1995-ben a rendőrség legmagasabb kitüntetésében részesült, 1998-ban kapta meg a kapitányi fokozatot.



Felettesei részletes jelentéseiből úgy tudták, hogy emberüknek Svájcban sikerült "egy külföldi titkosszolgálat "fontos ügynökével "műveleti kapcsolatot" kialakítania, s ennek révén értékes információkat gyűjtött be. A fontos munkához komoly költségtérítést igényelt, egy alkalommal 3700 eurót (közel egymillió forint) vételezett a központból a svájci misszióhoz. A titkos jelentésekben szereplő "kapcsolatot" a franciák időközben megtalálták: a "külföldi ügynök" bizonyíthatóan 1989 óta színét nem látta a francia hírszerzőnek.



A magát "Carla" néven marokkói sajtóattasénak kiadó egyiptomi prostituált viszont annál sűrűbben jött össze az érdeklődő franciával: hetente többször is fogadta genfi "szalonjában".



A DST egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet. A Le Figaro tudomása szerint a titkosszolgáról 2002-ben készült belső értékelés a 7 fokozatú skálán 6 ponttal jutalmazta a szuperspion munkáját és a szolgálat iránti "mély elkötelezettségét, kezdeményezőkészségét, kiváló eredményeit", amelyekkel "felettesei elismerését vívta ki". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait