Tetszett a cikk?

Igor Ivanov külügyminiszter provokációval vádolta a katari hatóságokat, amiért letartóztatták az orosz különleges szolgálat azt a három munkatársát, akiket Zelimhan Jandarbijev volt szakadár csecsen elnök dohai meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítanak.

Közleményében Ivanov hangsúlyozta, hogy az egy hete letartóztatott orosz titkos ügynökök a terrorizmust tápláló pénzáramlások feltárására irányuló elemzőmunkát végeztek Katarban, és semmi közük sem volt Jandarbijev néhány nappal korábbi megöléséhez.Ivanov személyes megbízottat küldött Katarba, akinek közbenjárására az egyik orosz különleges ügynököt már szabadon bocsátották. Mindamellett szerdán a moszkvai külügyminisztériumba kérették Katar moszkvai nagykövetét, követelve a másik kettő szabadon bocsátását és mindhármuk hazaengedését is.Az orosz külügyminisztérium szerint Jandarbijev orosz állampolgárok százainak haláláért volt felelős, és 2002 októberében Katarból közvetlenül irányította a moszkvai Dubrovka színházban végrehajtott csecsen túszejtő akciót. Ivanov szemére vetette a katari vezetőknek, hogy többszöri kérésre sem adták ki Oroszországnak Jandarbijevet, aki szerepelt az ENSZ nemzetközi terroristákat számon tartó feketelistáján és kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal.Jandarbijevet az autója aljára erősített pokolgép robbanása sebezte halálra február 13-án, amikor hazafelé hajtott a dohai mecsetben tartott közös imáról. Kamaszfia súlyos sérülést szenvedett. Az orosz hírszerző szolgálat visszautasította, hogy köze lenne Jandarbijev meggyilkolásához. A csecsen szakadárok viszont az orosz különleges szolgálatokat vádolták volt elnökük meggyilkolásával. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kreml: Nem igaz, hogy orosz kémek titokban próbálják lejáratni a nyugati vakcinákat

Kreml: Nem igaz, hogy orosz kémek titokban próbálják lejáratni a nyugati vakcinákat

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél