Igor Ivanov külügyminiszter provokációval vádolta a katari hatóságokat, amiért letartóztatták az orosz különleges szolgálat azt a három munkatársát, akiket Zelimhan Jandarbijev volt szakadár csecsen elnök dohai meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítanak.

Közleményében Ivanov hangsúlyozta, hogy az egy hete letartóztatott orosz titkos ügynökök a terrorizmust tápláló pénzáramlások feltárására irányuló elemzőmunkát végeztek Katarban, és semmi közük sem volt Jandarbijev néhány nappal korábbi megöléséhez.Ivanov személyes megbízottat küldött Katarba, akinek közbenjárására az egyik orosz különleges ügynököt már szabadon bocsátották. Mindamellett szerdán a moszkvai külügyminisztériumba kérették Katar moszkvai nagykövetét, követelve a másik kettő szabadon bocsátását és mindhármuk hazaengedését is.Az orosz külügyminisztérium szerint Jandarbijev orosz állampolgárok százainak haláláért volt felelős, és 2002 októberében Katarból közvetlenül irányította a moszkvai Dubrovka színházban végrehajtott csecsen túszejtő akciót. Ivanov szemére vetette a katari vezetőknek, hogy többszöri kérésre sem adták ki Oroszországnak Jandarbijevet, aki szerepelt az ENSZ nemzetközi terroristákat számon tartó feketelistáján és kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal.Jandarbijevet az autója aljára erősített pokolgép robbanása sebezte halálra február 13-án, amikor hazafelé hajtott a dohai mecsetben tartott közös imáról. Kamaszfia súlyos sérülést szenvedett. Az orosz hírszerző szolgálat visszautasította, hogy köze lenne Jandarbijev meggyilkolásához. A csecsen szakadárok viszont az orosz különleges szolgálatokat vádolták volt elnökük meggyilkolásával. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Visszatér a tél, érkezik a hó

Visszatér a tél, érkezik a hó

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről