Tetszett a cikk?

A kormánynak erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a tagállamok mégse vezessenek be korlátozásokat a magyar munkaerő bevándorlásának nehezítésére - mondta Szent-Iványi István. Ha ezek nem vezetnek eredményre, szerinte Magyarország is bevezethet "azonos mértékű válaszlépéseket".

Az Országgyűlés európai integrációs bizottságának szabaddemokrata elnöke, és Európai Parlament magyar megfigyelője szerint elsősorban azokkal a kormányokkal kell tárgyalni, álláspontjuk módosítására bírva őket, amelyek korábban szabad munkavállalást ígértek a magyaroknak.A politikus emlékeztetett: a szabad munkavállalás akadályozása ugyan nem jelenti a csatlakozási szerződés megsértését, de beárnyékolja az EU-csatlakozást, mert Magyarország belépésének ez lett volna az egyik legfőbb konkrét, az emberek számára is észlelhető haszna.Szent-Iványi kijelentette: ha a tárgyalások nem vezetnek érvényre, akkor - szintén a csatlakozási szerződés alapján - Magyarország is bevezethet azonos mértékű válaszlépéseket a magyar munkavállalást korlátozó EU-országokkal szemben.A politikus - egyben az Európai Parlament munkájában részt vevő magyar megfigyelői küldöttség tagja - egyébként is úgy látja, hogy az Európai Unió működésében újabban bizonyos fokú elbizonytalanodás észlelhető, s ez a közvéleményben is tükröződik.Aggasztó ténynek mondta, hogy elakadt az alkotmányozási folyamat, és szóba került egy "többsebességű Európa létrehozása". Ez - mint mondta - az újonnan belépők számára elfogadhatatlan, hiszen ezzel alighogy bekerülnének az Európai Unióba, máris újból a peremre szorulnának.Szent-Iványi szerint aggasztó, hogy a tagállamok többsége felmentette Németországot és Franciaországot a stabilitási paktum rendelkezéseinek betartása alól. Ez azt mutatja, mintha valóban kettős mérce lenne az Európai Unióban: Portugáliát annak idején megbüntették deficitjének emelkedése miatt, Németország és Franciaország viszont megúszta ezt.Az Európai Unió következő, többéves költségvetésének tervezete kapcsán Szent-Iványi István elmondta: elfogadhatatlan hat jelenlegi EU-tagnak az a követelése, hogy a 2007-2013 közötti költségvetés ne lépje túl a jelenlegi szintet, azaz a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát. Szerinte, ha ez megvalósulna, az európai szolidaritás eszméjének megcsúfolása lenne. Az Európai Bizottság javaslata (amely szerint az EU erre az időszakra átlagosan az összesített GNI 1,15 százalékából gazdálkodhatna) már elfogadható, de csak mint minimális szint: az igazán ideális megoldás az 1,24 százalékos arány elérése lenne. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg