A kormánynak erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a tagállamok mégse vezessenek be korlátozásokat a magyar munkaerő bevándorlásának nehezítésére - mondta Szent-Iványi István. Ha ezek nem vezetnek eredményre, szerinte Magyarország is bevezethet "azonos mértékű válaszlépéseket".

Az Országgyűlés európai integrációs bizottságának szabaddemokrata elnöke, és Európai Parlament magyar megfigyelője szerint elsősorban azokkal a kormányokkal kell tárgyalni, álláspontjuk módosítására bírva őket, amelyek korábban szabad munkavállalást ígértek a magyaroknak.A politikus emlékeztetett: a szabad munkavállalás akadályozása ugyan nem jelenti a csatlakozási szerződés megsértését, de beárnyékolja az EU-csatlakozást, mert Magyarország belépésének ez lett volna az egyik legfőbb konkrét, az emberek számára is észlelhető haszna.Szent-Iványi kijelentette: ha a tárgyalások nem vezetnek érvényre, akkor - szintén a csatlakozási szerződés alapján - Magyarország is bevezethet azonos mértékű válaszlépéseket a magyar munkavállalást korlátozó EU-országokkal szemben.A politikus - egyben az Európai Parlament munkájában részt vevő magyar megfigyelői küldöttség tagja - egyébként is úgy látja, hogy az Európai Unió működésében újabban bizonyos fokú elbizonytalanodás észlelhető, s ez a közvéleményben is tükröződik.Aggasztó ténynek mondta, hogy elakadt az alkotmányozási folyamat, és szóba került egy "többsebességű Európa létrehozása". Ez - mint mondta - az újonnan belépők számára elfogadhatatlan, hiszen ezzel alighogy bekerülnének az Európai Unióba, máris újból a peremre szorulnának.Szent-Iványi szerint aggasztó, hogy a tagállamok többsége felmentette Németországot és Franciaországot a stabilitási paktum rendelkezéseinek betartása alól. Ez azt mutatja, mintha valóban kettős mérce lenne az Európai Unióban: Portugáliát annak idején megbüntették deficitjének emelkedése miatt, Németország és Franciaország viszont megúszta ezt.Az Európai Unió következő, többéves költségvetésének tervezete kapcsán Szent-Iványi István elmondta: elfogadhatatlan hat jelenlegi EU-tagnak az a követelése, hogy a 2007-2013 közötti költségvetés ne lépje túl a jelenlegi szintet, azaz a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát. Szerinte, ha ez megvalósulna, az európai szolidaritás eszméjének megcsúfolása lenne. Az Európai Bizottság javaslata (amely szerint az EU erre az időszakra átlagosan az összesített GNI 1,15 százalékából gazdálkodhatna) már elfogadható, de csak mint minimális szint: az igazán ideális megoldás az 1,24 százalékos arány elérése lenne. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?