Tetszett a cikk?

Románia az első csatlakozó ország, amely határozott figyelmeztetést kapott az Európai Parlamenttől: felejtse el az EU-tagságot, amennyiben nem hajtja végre a régóta esedékes reformokat - mutat rá Tom Gallagher, a Bradford egyetem politológia tanszékének oktatója.

„Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága valószínűleg most fogta fel, hogy Románia elsietett EU-csatlakozása mindkét félnek kárára válna” - kommentálta a bizottság jelentését Tom Gallagher, a Bradford egyetem politológia tanszékének tanára, Románia-szakértő a Scotsman című brit lapban megjelent cikkében. Az EP bizottság jelentése felrója Romániának a nagyarányú korrupciót, a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság hiányát, a nemzetközi örökbefogadásnak álcázott gyermekcsempészetet, továbbá a romániai magyarokkal kapcsolatban a nyelvhasználat és az oktatási jogok biztosítására hív fel a bizottság.

Gallagher szerint a csatlakozás nem oldaná meg a romániai vidék problémáját, s a merev európai jogrendszer csak mélyítené a társadalmi elégedetlenséget. Ráadásul a Nastase-kabinet számos csatlakozási kérdésben szűk pártérdekek mentén egyezett meg gazdasági kérdésekben az EU tárgyalóival. Brüsszelt is bírálja a professzor, amiért a romániai intézményi reformokhoz rossz koncepció alapján nyújtott támogatást. Több ezer román hivatalnok nyugati továbbképzését, illetve nyugati szakmai gyakorlatát finanszírozták abban a - sok esetben hiábavaló - reményben, hogy a kiképzett szakemberek haza is térnek. Gallagher szerint inkább nyugati szakértői csoportokat kellett volna Romániába küldeni, hogy tanácsaikkal segítsék a minisztériumok és más intézmények áramvonalasítását. Egyébként is - véli Gallagher - hiába kapott Románia 4,6 milliárd eurót az EU-tól, a gazdaság változatlanul romokban hever. A pénz jó része a gazdasági elit zsebébe vándorolt. Bukarestben alig tudták palástolni örömüket, amikor Brüsszel újabb 6 millárd euró támogatást ígért.

Egy olyan ország elhamarkodott befogadása az EU-ba, amelyet romokba döntött a kommunizmus, és most másodjára rabolják ki ugyanazon társadalmi rendszer örökösei, visszafelé sülhet el - figyelmeztet a brit politológus, akinek legújabb könyve - a „Románia a kommunizmus után: a demokrácia tagadása” - júniusban jelenik meg a Hurst and Co. gondozásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Müller Cecília: Nagyon sokan kerülnek most kórházba, olyan fiatalok is, akiknek gyorsan romlik az állapota

Müller Cecília: Nagyon sokan kerülnek most kórházba, olyan fiatalok is, akiknek gyorsan romlik az állapota