Románia az első csatlakozó ország, amely határozott figyelmeztetést kapott az Európai Parlamenttől: felejtse el az EU-tagságot, amennyiben nem hajtja végre a régóta esedékes reformokat - mutat rá Tom Gallagher, a Bradford egyetem politológia tanszékének oktatója.

„Az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága valószínűleg most fogta fel, hogy Románia elsietett EU-csatlakozása mindkét félnek kárára válna” - kommentálta a bizottság jelentését Tom Gallagher, a Bradford egyetem politológia tanszékének tanára, Románia-szakértő a Scotsman című brit lapban megjelent cikkében. Az EP bizottság jelentése felrója Romániának a nagyarányú korrupciót, a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság hiányát, a nemzetközi örökbefogadásnak álcázott gyermekcsempészetet, továbbá a romániai magyarokkal kapcsolatban a nyelvhasználat és az oktatási jogok biztosítására hív fel a bizottság.

Gallagher szerint a csatlakozás nem oldaná meg a romániai vidék problémáját, s a merev európai jogrendszer csak mélyítené a társadalmi elégedetlenséget. Ráadásul a Nastase-kabinet számos csatlakozási kérdésben szűk pártérdekek mentén egyezett meg gazdasági kérdésekben az EU tárgyalóival. Brüsszelt is bírálja a professzor, amiért a romániai intézményi reformokhoz rossz koncepció alapján nyújtott támogatást. Több ezer román hivatalnok nyugati továbbképzését, illetve nyugati szakmai gyakorlatát finanszírozták abban a - sok esetben hiábavaló - reményben, hogy a kiképzett szakemberek haza is térnek. Gallagher szerint inkább nyugati szakértői csoportokat kellett volna Romániába küldeni, hogy tanácsaikkal segítsék a minisztériumok és más intézmények áramvonalasítását. Egyébként is - véli Gallagher - hiába kapott Románia 4,6 milliárd eurót az EU-tól, a gazdaság változatlanul romokban hever. A pénz jó része a gazdasági elit zsebébe vándorolt. Bukarestben alig tudták palástolni örömüket, amikor Brüsszel újabb 6 millárd euró támogatást ígért.

Egy olyan ország elhamarkodott befogadása az EU-ba, amelyet romokba döntött a kommunizmus, és most másodjára rabolják ki ugyanazon társadalmi rendszer örökösei, visszafelé sülhet el - figyelmeztet a brit politológus, akinek legújabb könyve - a „Románia a kommunizmus után: a demokrácia tagadása” - júniusban jelenik meg a Hurst and Co. gondozásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

Megtalálták az Esterházy-vagyon kezelőjének anyját, akit kedden "elraboltak"

Megtalálták az Esterházy-vagyon kezelőjének anyját, akit kedden "elraboltak"

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt