Borisz Trajkovszki államfő Szkopjéból Mostar felé tartó gépe csütörtökön eddig ismeretlen okból zuhant le Bosznia felett. A gép kilenc utasa közül senki sem élte túl a balesetet.

A szerencsétlenségről a Fena bosznia-hercegovinai állami hírügynökség számolt be, az értesülést egy macedón kormányforrás Szkopjéban megerősítette. A névtelenségbe burkolózó tisztségviselő hozzátette, hogy államfő gépe Stolac közelében, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyek között zuhant le.Az SRNA bosznia-hercegovinai hírügynökség jelentése szerint a gépen utazók közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Macedón kormányforrásból származó értesülés szerint a gép fedélzetén összesen kilenc ember tartózkodott.A légiforgalmi irányítók a bosnyák-macedón határ közelében veszítették el a kapcsolatot az elnököt és kíséretét szállító kormánygéppel - közölte a Boszniában állomásozó amerikai békefenntartók szóvivője, Ben Thorp százados. A macedón elnök Mostarba tartott egy nemzetközi adományozó és befektetői konferenciára. (A térségben uralkodó mostoha időjárás miatt Fatos Nano albán kormányfő későbbre halasztotta indulását.)Trajkovszki halálhírét Bertie Ahern, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnöke is megerősítette macedón tisztségviselőkkel tartott dublini megbeszélése után. Hozzátette, hogy a tragédia miatt elmarad a macedón kormányfővel csütörtökre tervezett találkozója, amelyen Branko Crvenkovszki macedón miniszterelnök ünnepélyesen átnyújtotta volna országa hivatalos EU-csatlakozási kérelmét. A macedón küldöttség haladéktalanul hazautazik.Trajkovszki energikus, ambiciózus politikus volt, aki nemcsak Macedónia, hanem a Nyugat-Balkán és egész Európa érdekében fejtette ki tevékenységét - mondta Mádl Ferenc csütörtökön Budapesten. A macedón elnök halála különösen nagy veszteség a térség számára, hiszen Trajkovszki aktív résztvevője volt a közép-európai elnökök rendszeres évi konferenciájának - jelentette ki a köztársasági elnök.Szkopjéban a hír döbbenetet keltett, a kormány reménykedve várja a túlélőkről szóló információkat. Az Egyesült Államokban tanult, 47 éves Trajkovszkit 1999-ben választották meg Macedónia elnökévé. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Rég örült már valaki így az Oscar-jelölésnek: Richard E. Grant két centivel a föld fölött lebeg

Rég örült már valaki így az Oscar-jelölésnek: Richard E. Grant két centivel a föld fölött lebeg

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere

Kézilabda-vb: visszatért és játszik a válogatott kulcsembere