Tetszett a cikk?

Borisz Trajkovszki államfő Szkopjéból Mostar felé tartó gépe csütörtökön eddig ismeretlen okból zuhant le Bosznia felett. A gép kilenc utasa közül senki sem élte túl a balesetet.

A szerencsétlenségről a Fena bosznia-hercegovinai állami hírügynökség számolt be, az értesülést egy macedón kormányforrás Szkopjéban megerősítette. A névtelenségbe burkolózó tisztségviselő hozzátette, hogy államfő gépe Stolac közelében, a Dubrovniktól keletre húzódó hegyek között zuhant le.Az SRNA bosznia-hercegovinai hírügynökség jelentése szerint a gépen utazók közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Macedón kormányforrásból származó értesülés szerint a gép fedélzetén összesen kilenc ember tartózkodott.A légiforgalmi irányítók a bosnyák-macedón határ közelében veszítették el a kapcsolatot az elnököt és kíséretét szállító kormánygéppel - közölte a Boszniában állomásozó amerikai békefenntartók szóvivője, Ben Thorp százados. A macedón elnök Mostarba tartott egy nemzetközi adományozó és befektetői konferenciára. (A térségben uralkodó mostoha időjárás miatt Fatos Nano albán kormányfő későbbre halasztotta indulását.)Trajkovszki halálhírét Bertie Ahern, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnöke is megerősítette macedón tisztségviselőkkel tartott dublini megbeszélése után. Hozzátette, hogy a tragédia miatt elmarad a macedón kormányfővel csütörtökre tervezett találkozója, amelyen Branko Crvenkovszki macedón miniszterelnök ünnepélyesen átnyújtotta volna országa hivatalos EU-csatlakozási kérelmét. A macedón küldöttség haladéktalanul hazautazik.Trajkovszki energikus, ambiciózus politikus volt, aki nemcsak Macedónia, hanem a Nyugat-Balkán és egész Európa érdekében fejtette ki tevékenységét - mondta Mádl Ferenc csütörtökön Budapesten. A macedón elnök halála különösen nagy veszteség a térség számára, hiszen Trajkovszki aktív résztvevője volt a közép-európai elnökök rendszeres évi konferenciájának - jelentette ki a köztársasági elnök.Szkopjéban a hír döbbenetet keltett, a kormány reménykedve várja a túlélőkről szóló információkat. Az Egyesült Államokban tanult, 47 éves Trajkovszkit 1999-ben választották meg Macedónia elnökévé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Szijjártó megemlített két súlyos kihívást, amivel szembenéz a világ

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében