A méhek, legyek és madarak repülését tanulmányozzák egy brit egyetem kutatói, hogy kiderítsék: építhető-e egy - kamerával és érzékelőkkel felszerelt - miniatűr méretű repülőgép. A kutatást egyebek mellett a brit kormány és az amerikai légierő finanszírozza.

„A kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt légi jármű legfeljebb 15 centiméter hosszú lenne, így méreténél fogva alkalmas volna arra, hogy különböző katonai küldetéseket hajtson végre” – avatta be a hvg.hu-t a kutatás részleteibe Tony Trueman. A projekten dolgozó tudósoknak otthont adó dél-nyugat angliai Bath Egyetem szóvivője elmondta: a katonai missziók között elsősorban felderítést és kémkedést hajtana végre a szerkezet, de biológiai és kémiai fegyvereket is érzékelne. A légi jármű más, nem katonai feladatokat is könnyen el tudna látni, mint például határfigyelés, légi felvételek készítése vagy a vadvilág megfigyelése. „Az eszközt ugyanakkor fegyverként nem lehetne hasznosítani, mert ahhoz túl kicsi, hogy egy bomba is elférjen rajta” – így Trueman.

Jóllehet miniatűr légi járművek már léteznek, ám ezek csak néhány percig képesek a levegőben maradni, s pár méter a hatótávolságuk. A terv szerint a "méhméretű" gép mindössze 50 grammos súlyával egy óránál is hosszabb ideig lenne a levegőben. Ám fennáll a veszélye annak, hogy könnyedén elfújja a szél. A Bath Egyetem mérnöki tanszékén - Dr. Ismet Gursul (képünkön) vezetésével - most azt vizsgálják, lehetséges-e olyan szerkezetet építeni, amely a méhek szárnycsapdosó mozgásán alapulva maradna levegőben, így dacolva a szél erejével.

„Noha a természettudósok több mint fél évszázadon keresztül tanulmányozták a madarak és a rovarok repülését, nagyon korlátozott információink vannak az aerodinamikájukról” – mutat rá a szóvivő a kutatás fő problémáira.

A brit egyetemen végzett projektet több forrásból finanszírozzák. A támogatók között van a brit védelmi minisztérium és az amerikai légierő kutatóintézete is. A kutatásra az egyetem összesen 910 ezer eurót kapott, s várhatóan 18 hónap múlva rukkolnak elő eredményeikkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa