Az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a tartományi választásokon a voksok 47,2 százalékának megszerzésével súlyos vereséget mért a szociáldemokratákra és Schröder kancellár gazdasági reformjaira.

A CDU több mint 21 százalékot javított a legutóbbi hamburgi választáson 2001-ben elért eredményéhez képest, az SPD hat százalékot rontott, és a voksok 32 százalékát kapta. A harmadik párt, amelynek még sikerült bejutnia a törvényhozásba az eredményüket 8,6-ról 12,5 százalékra javító zöldek voltak.Az eredmény meggyorsíthatja a berlini szövetségi kormány átalakítást, és arra kényszerítheti Schröder kancellárt, hogy „felvizezze” Agenda 2010 névre hallgató gazdasági reformcsomagját, amely adókedvezmények fejében megkurtítja a munkanélküli segélyeket és a szociális juttatásokat - írja a Financial Times. A szociális megszorító csomag felpuhítása ezért sem kizárt, mert az idén még 13 helyi és tartományi, valamint az európai parlamenti választás vár a németekre.A 2001-es választást a szociáldemokraták nyerték ugyan Hamburgban, de a CDU alakított kormányt, mert képes volt megnyerni az FDP-t és a rendpárti jobboldali populista Jogállami Offenzíva Pártját, amely a semmiből bukkanva elő rögtön 19,4 százalékot szerzett.A Jogállami Offenzíva Pártjának megalapítója és vezetője, Ronald Schill bíró azonban politikai ámokfutónak bizonyult. Tavaly augusztusban például - írták a német lapok - belügyi szenátorként (miniszterként) a CDU-s Ole von Beust első polgármester helyettest azzal próbálta zsarolni, hogy amennyiben egy személyi kérdésben nem ad neki igazat, világgá kürtöli, hogy von Beust homoszexuális viszonyt folytat az igazságügyi szenátorral, aki hamburgi politikai karrierjét is ennek a kapcsolatnak köszönheti - tudósít az MTI.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult

Rossz lábát műtötték meg, és csak akkor kapott kártérítést, amikor a médiához fordult

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög