Tetszett a cikk?

Az ideiglenes alkotmányt szerdán hozzák nyilvánosságra, miután Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója aláírja azt.

Az iraki ideiglenes kormányzótanács - azok után, hogy az elmúlt hét végén nem jutott dűlőre az iszlám szerepéről, a nőknek a kormányzaton belüli számarányáról és a kurd autonómiatörekvésekről - a testületen belüli nézeteltéréseket félretéve egyhangúlag hétfőn hajnalban jóvá hagyta a dokumentumot. Az ország új, ideiglenes alaptörvénye kulcsfontosságú lépés az iraki szuverenitás helyreállítását célzó amerikai tervek megvalósítása felé.Az alaptörvény Irak hivatalos vallásaként ismeri el az iszlámot, amely a jogalkotás forrása is lesz, de nem az elsődleges fundamentuma. Az alkotmányba belefoglalták a szabadságjogokat, például a szólás- és vallásszabadságot is, és a dokumentum célul tűzi ki, hogy a törvényhozás tagjainak legalább negyede nő legyen. Az ideiglenes alkotmány értelmében Iraknak lesz államfője - két helyettessel -, miniszterelnöke és kormánya. Az arab országban föderatív államszerkezetet alakítanak ki, ahogy ezt az ország északi részében élő és az 1991-es öbölháború óta autonómiát élvező kurdok követelték, az egyik tisztségviselő megjegyzése szerint azonban a kormányzótanács nem döntött a kurd autonómia több részletkérdésében. A tanács arab tagjai gyanakvással tekintenek a föderatív berendezkedésre.Az új alaptörvény 2004 végére, 2005 elejére irányozza elő a választásokat, és az alkotmány mindaddig érvényben marad, amíg - várhatóan 2005-ben - el nem fogadják az ország új, állandó alkotmányát.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"