Ronald Reagan még 1982-ben jóváhagyott egy CIA-tervet, amelynek keretében olyan technológiát exportáltak a Szovjetunióba, amely beépített hibái folytán, kulcshelyzetekben felmondta a szolgálatot. A rafinált terv részleteiről egy volt fehér házi tisztségviselő most megjelenő visszaemlékezései számolnak be.

Amint arról a The Washington Post beszámol, Thomas C. Reed, a Nemzetbiztonsági Hivatalban egykori munkatársa, "A Szakadék: a hidegháború titkos története" című munkájában tesz említést egy szibériai szovjet gázvezeték 1982-es felrobbanásáról. A könyv szerint ez az esemény is a gazdasági hadviselés egyik következménye volt; ezt a koncepciót a hidegháború utolsó szakaszában a CIA akkori főnöke, William J. Casey dolgozta kis és személyesen Reagan elnök hagyta jóvá.

A Szovjetunió megpróbált embargós nyugati technológiához jutni, az Egyesült Államok viszont azon mesterkedett, hogy a szovjetek ne jussanak hozzá a nyugati nyersanyag-szállításokból származó valutabevételekhez. Egy, a KGB-be beépült ügynök juttatta el a CIA-hoz azt a listát, amely a szovjetek által beszerezni akart technológia szerepelt. Ezen találták azt a bizonyos szoftvert, amelyet a nyersanyagvezetékeket irányítási rendszereihez használtak volna. Titkos csatornákon a CIA adta el hát a szovjeteknek a szoftvert, amelybe azonban olyan hibákat építettek, hogy egy rövid "altatási" időszak után egyszercsak összezavarja a szállítási folyamatokat. Ennek eredménye volt az eddigi legnagyobb, nem nukleáris eredetű robbanás, amely a szovjet gazdaságot is megrázta 1982 nyarán.

Ez az emberéletet nem követelő, de hatalmas kárt okozó robbanás indította el a hidegháború utolsó felvonását - állítja a könyv szerzője. Mert noha a szovjetek rájöttek, hogy vírusos technológiát vettek, innentől kezdve nem bízhattak meg egyetlen beszállítójukban sem.

A szovjetek kívánságlistáját egy Vlagyimir Vetrov nevű mérnök szolgáltatta ki a nyugatnak, ideológiai okokból, vagyis elsődlegesen nem a haszonszerzés reményében. A szovjetek egy egész KGB-ügyosztályt állítottak fel az embargós nyugati technológiák beszerzésére, ennek dokumentumait Vetrov a franciáknak juttatta el. Francois Mitterand akkori francia elnök 1981 augusztusában az ottawai gazdasági csúcson tett említést Ronald Reagannek a papírokról, és az anyag így került a CIA-hoz. Az iratokból kiderült, a KGB mélyen beépült egyes nyugati laboratóriumokba, üzemekbe, kormányhivatalokba. Innen jött a Reagan által szenzációsnak tartott ötlet, hogy a szovjetek saját fegyverét fordítsák ellenük: lássák el a Szovjetuniót technológiával, de "cinkeljék" a lapokat.

Noha a gazdasági hadviselés bizonyos részletei már publikusak voltak a nyolcvanas évek végétől kezdve, a szibériai gázrobbanás ügyéről most először állította valaki, hogy ehhez a tervhez tartozott. A robbanás részleteit mindkét nagyhatalom szigorú titokként kezelte, olyannyira, hogy a műholdak által dokumentált detonáció híre a amerikai védelmet is meglepte; a légvédelem azt hitte, egy eddig ismeretlen szovjet nukleáris támaszpontról indult el valamilyen rakéta. Nem tudni, hogy miközben a fegyverkezési verseny alapjaiban roppantotta meg a szovjet gazdaságot, vajon Reagan és a CIA gazdasági akciói mekkora szerepet játszott a Szovjetunió bukásában. Mindenesetre Vlagyimir Vetrovot 1983-ban lebuktatta a KGB, és a nyugatnak kémkedő mérnököt kivégezték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban