Tetszett a cikk?

Ronald Reagan még 1982-ben jóváhagyott egy CIA-tervet, amelynek keretében olyan technológiát exportáltak a Szovjetunióba, amely beépített hibái folytán, kulcshelyzetekben felmondta a szolgálatot. A rafinált terv részleteiről egy volt fehér házi tisztségviselő most megjelenő visszaemlékezései számolnak be.

Amint arról a The Washington Post beszámol, Thomas C. Reed, a Nemzetbiztonsági Hivatalban egykori munkatársa, "A Szakadék: a hidegháború titkos története" című munkájában tesz említést egy szibériai szovjet gázvezeték 1982-es felrobbanásáról. A könyv szerint ez az esemény is a gazdasági hadviselés egyik következménye volt; ezt a koncepciót a hidegháború utolsó szakaszában a CIA akkori főnöke, William J. Casey dolgozta kis és személyesen Reagan elnök hagyta jóvá.

A Szovjetunió megpróbált embargós nyugati technológiához jutni, az Egyesült Államok viszont azon mesterkedett, hogy a szovjetek ne jussanak hozzá a nyugati nyersanyag-szállításokból származó valutabevételekhez. Egy, a KGB-be beépült ügynök juttatta el a CIA-hoz azt a listát, amely a szovjetek által beszerezni akart technológia szerepelt. Ezen találták azt a bizonyos szoftvert, amelyet a nyersanyagvezetékeket irányítási rendszereihez használtak volna. Titkos csatornákon a CIA adta el hát a szovjeteknek a szoftvert, amelybe azonban olyan hibákat építettek, hogy egy rövid "altatási" időszak után egyszercsak összezavarja a szállítási folyamatokat. Ennek eredménye volt az eddigi legnagyobb, nem nukleáris eredetű robbanás, amely a szovjet gazdaságot is megrázta 1982 nyarán.

Ez az emberéletet nem követelő, de hatalmas kárt okozó robbanás indította el a hidegháború utolsó felvonását - állítja a könyv szerzője. Mert noha a szovjetek rájöttek, hogy vírusos technológiát vettek, innentől kezdve nem bízhattak meg egyetlen beszállítójukban sem.

A szovjetek kívánságlistáját egy Vlagyimir Vetrov nevű mérnök szolgáltatta ki a nyugatnak, ideológiai okokból, vagyis elsődlegesen nem a haszonszerzés reményében. A szovjetek egy egész KGB-ügyosztályt állítottak fel az embargós nyugati technológiák beszerzésére, ennek dokumentumait Vetrov a franciáknak juttatta el. Francois Mitterand akkori francia elnök 1981 augusztusában az ottawai gazdasági csúcson tett említést Ronald Reagannek a papírokról, és az anyag így került a CIA-hoz. Az iratokból kiderült, a KGB mélyen beépült egyes nyugati laboratóriumokba, üzemekbe, kormányhivatalokba. Innen jött a Reagan által szenzációsnak tartott ötlet, hogy a szovjetek saját fegyverét fordítsák ellenük: lássák el a Szovjetuniót technológiával, de "cinkeljék" a lapokat.

Noha a gazdasági hadviselés bizonyos részletei már publikusak voltak a nyolcvanas évek végétől kezdve, a szibériai gázrobbanás ügyéről most először állította valaki, hogy ehhez a tervhez tartozott. A robbanás részleteit mindkét nagyhatalom szigorú titokként kezelte, olyannyira, hogy a műholdak által dokumentált detonáció híre a amerikai védelmet is meglepte; a légvédelem azt hitte, egy eddig ismeretlen szovjet nukleáris támaszpontról indult el valamilyen rakéta. Nem tudni, hogy miközben a fegyverkezési verseny alapjaiban roppantotta meg a szovjet gazdaságot, vajon Reagan és a CIA gazdasági akciói mekkora szerepet játszott a Szovjetunió bukásában. Mindenesetre Vlagyimir Vetrovot 1983-ban lebuktatta a KGB, és a nyugatnak kémkedő mérnököt kivégezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A dohányboltok is nyitva maradhatnak

A dohányboltok is nyitva maradhatnak

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak