A vasárnap este lemondott haiti elnök szerint az amerikaiak értésére adták, jobb ha most azonnal távozik, ha félti az életét és el akarja kerülni a vérontást.

A volt haiti elnök szerint az Egyesült Államok irányította államcsíny kényszerítette távozásra országából . Jean-Bertrand Aristide hétfőn a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva, valamint demokrata törvényhozókkal telefonon beszélve azt állította, hogy értésére adták, jobb ha most azonnal távozik, ha félti az életét és el akarja kerülni a vérontást. Az amerikai kongresszus két demokrata párti tagja, Waters Maxine és Charles Rangel képviselő viszont telefonon úgy értesült a megdöntött elnöktől, hogy elrabolták, lemondásra kényszerítették, s egy repülőgépre tuszkolva eltávolították az országból. A Fehér Ház szóvivője "ostobaságnak" nevezte Aristide vádjait. Scott McClellan hangsúlyozta, hogy az amerikaiak intézkedtek Aristide és családja védelméről, amikor távoztak Hatiból, de nem vitték a repülőtérre, oda a volt elnök saját biztonsági embereivel ment.Kedden meghosszabbították a vasárnap este bevezetett kijárási tilalmat Port-au-Prince-ben, és így a haiti fővárosban továbbra sem szabad a közterületeken tartózkodni. Port-au-Prince északi negyedeiben hétfőn is folytatódtak a zavargások, a fosztogatások és a leszámolások. Aristide ex-elnök elkeseredett hívei még mindig tartják magukat.Hétfőn több mint százhúsz, többségében kanadai állampolgárokat szállítottak el Port-au-Prince-ből a Dominikai Köztársaságba kanadai katonai repülőgépen. Az észak-amerikai ország külügyminisztériuma közölte, hogy egy gép 73, míg egy másik 50 utassal a fedélzetén hagyta el Haitit. Ottawa szombat este három Hercules típusú szállítógépet küldött a szigetországba, ahol jelentő számú kanadai közösség él. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami