Tetszett a cikk?

A vasárnap este lemondott haiti elnök szerint az amerikaiak értésére adták, jobb ha most azonnal távozik, ha félti az életét és el akarja kerülni a vérontást.

A volt haiti elnök szerint az Egyesült Államok irányította államcsíny kényszerítette távozásra országából . Jean-Bertrand Aristide hétfőn a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva, valamint demokrata törvényhozókkal telefonon beszélve azt állította, hogy értésére adták, jobb ha most azonnal távozik, ha félti az életét és el akarja kerülni a vérontást. Az amerikai kongresszus két demokrata párti tagja, Waters Maxine és Charles Rangel képviselő viszont telefonon úgy értesült a megdöntött elnöktől, hogy elrabolták, lemondásra kényszerítették, s egy repülőgépre tuszkolva eltávolították az országból. A Fehér Ház szóvivője "ostobaságnak" nevezte Aristide vádjait. Scott McClellan hangsúlyozta, hogy az amerikaiak intézkedtek Aristide és családja védelméről, amikor távoztak Hatiból, de nem vitték a repülőtérre, oda a volt elnök saját biztonsági embereivel ment.Kedden meghosszabbították a vasárnap este bevezetett kijárási tilalmat Port-au-Prince-ben, és így a haiti fővárosban továbbra sem szabad a közterületeken tartózkodni. Port-au-Prince északi negyedeiben hétfőn is folytatódtak a zavargások, a fosztogatások és a leszámolások. Aristide ex-elnök elkeseredett hívei még mindig tartják magukat.Hétfőn több mint százhúsz, többségében kanadai állampolgárokat szállítottak el Port-au-Prince-ből a Dominikai Köztársaságba kanadai katonai repülőgépen. Az észak-amerikai ország külügyminisztériuma közölte, hogy egy gép 73, míg egy másik 50 utassal a fedélzetén hagyta el Haitit. Ottawa szombat este három Hercules típusú szállítógépet küldött a szigetországba, ahol jelentő számú kanadai közösség él. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt