Közel háromezer ember adta be jelentkezését a brit MI5-be, miután a titkosszolgálat a minap bejelentette: az al-Kaida fenyegetései miatt ezer új titkosszolgát toboroz.

A The Times napilap szerint egy „hazafias hullám” motiválta azt a több ezer fiatalt, aki jelentkezett a brit MI5 titkosszolgálat toborzási felhívására. A minap Davis Blunkett államtitkár közölte: ötven százalékkal növelni szeretnék az MI5 állományát. Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő a napilapnak elmondta: a jelentkezőket a viszonylag alacsony bér sem riasztotta el, mert „idealizmusuk” vezérli őket. Az MI5 honlapján olvasható, hogy az ügynökség nyelvészeket, megfigyelési szakértőket, vizsgálótiszteket és informatikusokat keres.A gyanúsítottak megfigyelésével megbízott ügynökök évi 21500-25000 font közötti fizetésre számíthatnak, a vizsgálótisztek fizetése 30 ezer fontnál kezdődik, a teljes munkaidős - arab, urdu, perzsa, török, orosz - nyelvészek fizetése pedig 20100 fontnál kezdődik. Részmunkaidős kurd, bengáli és tamil nyelveket ismerő szakemberekre szintén szüksége van az MI5-nek.A jelentkezőket első körben egy külső cég szűri ki. A felvételből azonnal kiesnek a külföldi állampolgárok, azok a személyek, akik az elmúlt tíz évben nem éltek Nagy-Britanniában, illetve azok, akik nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?