John Kerry szenátor kedden végleg megnyerte az amerikai elnökválasztás első szakaszát, azaz az ellenzéki Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelmet. Ezzel várhatóan ő lesz George Bush ellenfele a novemberi elnökválasztáson.

Bush elnök az este folyamán telefonon gratulált Kerrynek az előválasztások megnyeréséhez. Kerry egyetlen ellenfele, John Edwards észak-carolinai szenátor szerdán kiszáll a versenyből.Kerry a szerda hajnali adatok szerint kilenc államban aratott győzelmet a tíz közül, ahol kedden rendeztek előválasztásokat. Az úgynevezett szuperkeddden a connecticuti, a marylandi, a massachusettsi, ohiói, New York-i és Rhode Island-i, minnesotai és kaliforniai fényes diadalon kívül Kerry szoros küzdelemben megverte Edwards szenátort a déli Georgiában. Vermontban meglepetésre az állam volt kormányzója, Howard Dean nyert, noha már kiszállt a versenyből.Kerry győzelmi beszédében úgy értékelte, hogy az egységes Demokrata Párt megnyerheti és meg is fogja nyerni ősszel a választásokat. A győztes elismerő szavakkal méltatta Edwards szenátort, valamint az előválasztásokat megelőzően még nagy esélyesként elkönyvelt Howard Deant. Köszönetet mondott a szavazóknak az Atlanti-óceán partjától a Csendes-óceán partjáig azért, hogy a "szuperkeddet" valóban rendkívülivé tették.Úgy ítélte meg, hogy az üzenet világosabb már nem is lehet: Amerika változás előtt áll. Kerry hevesen támadta Bush elnököt, amiért - mint mondta - megosztja az országot, adókedvezményben részesíti a gazdagokat, hárommillió munkahelyet hagyott veszendőbe menni és óriási költségvetési deficitet halmozott föl.Edwards szerdán az észak-carolinai Raleigh-ben jelenti be, hogy visszalép a további versenytől. A georgiai Atlantában hívei előtt kedden elmondott beszédében Edwards ugyan nem közölte, hogy feladja a harcot, de melegen gratulált szenátor társának erőteljes és átütő sikerű kampányához, barátjának nevezte és méltatta, hogy rendkívüli szószólója volt azoknak ügyeknek, amelyekben mindannyian hisznek.Edwards egyes elemzők szerint alelnökjelöltként Kerryvel együtt lép majd versenybe november 2-án a George Bush-Dick Cheney páros ellen a Fehér Ház elhódításáért. Az 50 éves fiatalos megjelenésű, dinamikus, szegény családból származó déli politikus jól kiegészítené a 60 éves északi, új-angliai jómódú családból származó Kerryt.A sors fintora, hogy Howard Deannek két héttel azután sikerült végül győzelmet aratnia, hogy kiszállt a küzdelemből. Szűkebb hazájában, Vermontban nyert, ahol a nevét rajtahagyták a szavazólapokon. Dean 11 éven át 2002-ig volt kormányzó Vermontban, ahol a szavazatok 60 százalékával elsöprő győzelmet aratott.Bush csapata "szuperkeddet" követően támadásba lendül: csütörtökre időzítették az elnök televíziós hirdetési kampányának nyitányát. A rendelkezésére álló mintegy 200 millió dolláros kampánypénzből kezdetnek néhány millió dollárért kötöttek le hirdetési időt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak