Hetvenre emelkedett az öngyilkos merénylők által kedden Bagdadban elkövetett robbantás halálos áldozatainak a száma: ezzel összesen 182 ember vesztette életét az iraki síita célpontok elleni támadásokban.

Az iraki fővárosban és a közép-iraki Kerbelában kedden elkövetett robbantásokat öngyilkos merénylők hajtották végre - jelentette be az amerikai hadsereg illetékese. Mark Kimmitt dandártábornok korábban azt mondta, hogy Bagdadban a sebesültek száma eléri a 225 főt. Kerbelában, ahol összesen kilenc robbanás történt, kétszáznegyvenen sebesültek meg - közölte rendőrségi és kórházi forrásokra hivatkozva egy helyi elöljáró.A véres merényleteket a síita muzulmán naptár legszentebb ünnepén, az ásúra idején hajtották végre a két iraki városban. A bagdadi Musza el-Kázim imám szentélyben és környékén három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát - közölte Kimmitt. A negyedik merénylőt, akinek a testére erősített robbanószerkezet nem lépett működésbe, elfogták.Kerbelában egy öngyilkos merénylő, több pokolgép, valamint aknalövedékek okoztak mérhetetlen pusztítást. A merényletekkel összefüggésben az iraki rendőrség négy embert vett őrizetbe.Kimmitt közölte, hogy egyetlen csoport sem vállalt felelősséget a robbantásokért, ám, mint mondta, azok Abu Muszab az-Zarkavi keze nyomát viselik magukon. A jordániai származású férfi - akinek a fejére kitűzött vérdíjat amerikai üldözői nemrégiben emelték fel 10 millió dollárra - washingtoni gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nevében tevékenykedik Irakban.Az amerikaiak szerint Zarkavinak köze volt a 2003 augusztusában Nedzsefben elkövetett merénylethez, valamint az ENSZ bagdadi székháza elleni robbantáshoz. Egy januárban fellelt írás tanúsága szerint a terrorista egyebek mellett síiták elleni merényletek elkövetésére buzdította az Irakba beszivárgott külföldi harcosokat, hogy ezzel polgárháborút robbantson ki az arab országban.Támadás amerikaiak és az al-Dzsazíra ellenEgy amerikai katona meghalt, egy másik megsebesült kedden Bagdadban, miután a katonákat szállító járműre kézigránátot dobtak. A katonai konvoj elleni támadásról hírt adó amerikai katonai illetékesek elmondták, hogy a sebesült katonát súlyos állapotban szállították kórházba.Támadás érte Bagdadban az al-Dzsazíra arab televízió forgatócsoportját is. A katari központú műholdas csatorna kedden arról számolt be, hogy felrobbantották azt az autót, amellyel az al-Dzazíra bagdadi irodájának munkatársai közlekedtek. Áldozatokról nincs hír, és a támadás további részletei sem ismeretesek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján