Tetszett a cikk?

Hetvenre emelkedett az öngyilkos merénylők által kedden Bagdadban elkövetett robbantás halálos áldozatainak a száma: ezzel összesen 182 ember vesztette életét az iraki síita célpontok elleni támadásokban.

Az iraki fővárosban és a közép-iraki Kerbelában kedden elkövetett robbantásokat öngyilkos merénylők hajtották végre - jelentette be az amerikai hadsereg illetékese. Mark Kimmitt dandártábornok korábban azt mondta, hogy Bagdadban a sebesültek száma eléri a 225 főt. Kerbelában, ahol összesen kilenc robbanás történt, kétszáznegyvenen sebesültek meg - közölte rendőrségi és kórházi forrásokra hivatkozva egy helyi elöljáró.A véres merényleteket a síita muzulmán naptár legszentebb ünnepén, az ásúra idején hajtották végre a két iraki városban. A bagdadi Musza el-Kázim imám szentélyben és környékén három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát - közölte Kimmitt. A negyedik merénylőt, akinek a testére erősített robbanószerkezet nem lépett működésbe, elfogták.Kerbelában egy öngyilkos merénylő, több pokolgép, valamint aknalövedékek okoztak mérhetetlen pusztítást. A merényletekkel összefüggésben az iraki rendőrség négy embert vett őrizetbe.Kimmitt közölte, hogy egyetlen csoport sem vállalt felelősséget a robbantásokért, ám, mint mondta, azok Abu Muszab az-Zarkavi keze nyomát viselik magukon. A jordániai származású férfi - akinek a fejére kitűzött vérdíjat amerikai üldözői nemrégiben emelték fel 10 millió dollárra - washingtoni gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nevében tevékenykedik Irakban.Az amerikaiak szerint Zarkavinak köze volt a 2003 augusztusában Nedzsefben elkövetett merénylethez, valamint az ENSZ bagdadi székháza elleni robbantáshoz. Egy januárban fellelt írás tanúsága szerint a terrorista egyebek mellett síiták elleni merényletek elkövetésére buzdította az Irakba beszivárgott külföldi harcosokat, hogy ezzel polgárháborút robbantson ki az arab országban.Támadás amerikaiak és az al-Dzsazíra ellenEgy amerikai katona meghalt, egy másik megsebesült kedden Bagdadban, miután a katonákat szállító járműre kézigránátot dobtak. A katonai konvoj elleni támadásról hírt adó amerikai katonai illetékesek elmondták, hogy a sebesült katonát súlyos állapotban szállították kórházba.Támadás érte Bagdadban az al-Dzsazíra arab televízió forgatócsoportját is. A katari központú műholdas csatorna kedden arról számolt be, hogy felrobbantották azt az autót, amellyel az al-Dzazíra bagdadi irodájának munkatársai közlekedtek. Áldozatokról nincs hír, és a támadás további részletei sem ismeretesek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött