Tetszett a cikk?

A francia rendőrség egy Limoges környéki vasúti pályán nagy pusztítás előidézésére alkalmas, profi módon összeállított pokolgépet talált, de a zsarolók kilétéről nincs információjuk. A csoport ötmillió dollárt követel.

Semmit sem tud a francia terrorizmusellenes és bűnügyi rendőrség arról a csoportról, amely ötmillió dolláros váltságdíjat követel a hatóságoktól, ellenkező esetre robbantásos akciókat ígér a vasúthálózat ellen. Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerdán közölte, hogy a szervezett bűnözéssel foglakozó rendvédelmi erők megvizsgálták az ismeretlen zsarolók által a megadott helyen, egy Limoges környéki vasúti pályán elhelyezett robbanószerkezetet, s megállapították, hogy nagy pusztítás előidézésére alkalmas, profi módon összeállított pokolgépről van szó. A február 21-én megtalált eszköz távirányítású detonátorát előzőleg hatástalanították, amiből egyértelmű, hogy egyelőre csak "figyelmeztetésről" volt szó. "A próbarobbantás igazolta, hogy működőképes és hatékony szerkezetről van szó" - jelentette ki a belügyi tárca vezetője.A francia média szerdán reggel adta hírül, hogy egy rejtélyes szervezet december óta öt levelet küldött a belügyi hatóságokhoz, közölve, ha nem fizetnek nekik négymillió eurót és egymillió dollárt, az ország több pontján felrobbantják a vasúti síneket. A levélírók azt állították, hogy már tucatnyi pokolgépet kihelyeztek, s ezekből az egyik lelőhelyét meg is jelölték.A terrorista és a szervezett bűnözést elhárító hatóságok emberei az AZF-csoport által megadott időpontban, hétfőn megjelentek egy országúti találkahelyen, hogy tárgyalásba bocsátkozzanak a zsarolók megbízottjával, de valamilyen hiba folytán nem találták meg a randevú pontos helyszínét, s azóta minden kapcsolat megszűnt.Kedden este Nicolas Sarkozy belügyminiszter kabinetfőnökének irodájában sürgős válságtanácskozást tartottak, amelyen Claude Guéant kabinetigazgatón kívül jelen volt Jean-Louis Bruguiere, a terrorizmusellenes elhárításban illetékes vezető vizsgálóbíró, és a párizsi ügyészség képviselője is. Egyelőre nem tudni, milyen szervezet, milyen célból követeli a váltságdíjat. Claude Guéant kabinetfőnök szerdán reggel közölte: egyelőre nem látnak kapcsolatot az ismeretlen zsarolók és szélsőséges iszlám szervezetek, illetve a "csecsen vonal" között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról