A francia rendőrség egy Limoges környéki vasúti pályán nagy pusztítás előidézésére alkalmas, profi módon összeállított pokolgépet talált, de a zsarolók kilétéről nincs információjuk. A csoport ötmillió dollárt követel.

Semmit sem tud a francia terrorizmusellenes és bűnügyi rendőrség arról a csoportról, amely ötmillió dolláros váltságdíjat követel a hatóságoktól, ellenkező esetre robbantásos akciókat ígér a vasúthálózat ellen. Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerdán közölte, hogy a szervezett bűnözéssel foglakozó rendvédelmi erők megvizsgálták az ismeretlen zsarolók által a megadott helyen, egy Limoges környéki vasúti pályán elhelyezett robbanószerkezetet, s megállapították, hogy nagy pusztítás előidézésére alkalmas, profi módon összeállított pokolgépről van szó. A február 21-én megtalált eszköz távirányítású detonátorát előzőleg hatástalanították, amiből egyértelmű, hogy egyelőre csak "figyelmeztetésről" volt szó. "A próbarobbantás igazolta, hogy működőképes és hatékony szerkezetről van szó" - jelentette ki a belügyi tárca vezetője.A francia média szerdán reggel adta hírül, hogy egy rejtélyes szervezet december óta öt levelet küldött a belügyi hatóságokhoz, közölve, ha nem fizetnek nekik négymillió eurót és egymillió dollárt, az ország több pontján felrobbantják a vasúti síneket. A levélírók azt állították, hogy már tucatnyi pokolgépet kihelyeztek, s ezekből az egyik lelőhelyét meg is jelölték.A terrorista és a szervezett bűnözést elhárító hatóságok emberei az AZF-csoport által megadott időpontban, hétfőn megjelentek egy országúti találkahelyen, hogy tárgyalásba bocsátkozzanak a zsarolók megbízottjával, de valamilyen hiba folytán nem találták meg a randevú pontos helyszínét, s azóta minden kapcsolat megszűnt.Kedden este Nicolas Sarkozy belügyminiszter kabinetfőnökének irodájában sürgős válságtanácskozást tartottak, amelyen Claude Guéant kabinetigazgatón kívül jelen volt Jean-Louis Bruguiere, a terrorizmusellenes elhárításban illetékes vezető vizsgálóbíró, és a párizsi ügyészség képviselője is. Egyelőre nem tudni, milyen szervezet, milyen célból követeli a váltságdíjat. Claude Guéant kabinetfőnök szerdán reggel közölte: egyelőre nem látnak kapcsolatot az ismeretlen zsarolók és szélsőséges iszlám szervezetek, illetve a "csecsen vonal" között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni