Tetszett a cikk?

A jobbközép kormánytöbbség képviselői a parlamentben elvetették, hogy enyhítsék Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét, valamint azt az indítványt is, hogy tartsanak népszavazást az abortusz büntethetőségének eltörléséről.

A négy ellenzéki baloldali párt javaslatait követő viharos vita végén a többség csupán olyan határozatot fogadott el, amely az abortuszok megelőzésének fontosságát hangsúlyozza, s amely felszólítja a kormányt, hogy tegye általánossá a szexuális nevelést az iskolákban.Az abortusz liberalizálásáról szóló törvény vitáját egy, Aveiro városában februárban zajló per élénkítette fel az elmúlt hetekben. Hét nőt vádoltak azzal, hogy illegálisan végeztek rajtuk művi terhesség-megszakítást, azonban valamennyiüket felmentették.Portugáliában az abortusz akkor engedélyezett, ha az anya élete veszélyben van (ekkor a terhesség során bármikor el lehet végezni a műtétet), ha a terhesség veszélyezteti egészségét vagy pszichológiai állapotát (12 hetes korig végezhető el a beavatkozás), ha a terhesség erőszak eredménye (a korhatár 16 hét), illetve ha az embrió fejlődésében rendellenesség mutatkozik (24 hetes korig).Bármilyen más, e feltételek nélkül végzett terhesség-megszakítás három 3 évi börtönnel büntethető. Ennek ellenére a becslések szerint évről évre 20-40 ezer portugál nő vállalkozik illegálisan erre a beavatkozásra, gyakran katasztrofális körülmények között, ami jelentős részüknél komplikációkat okoz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt