Tetszett a cikk?

Leteszik a fegyvert és beszüntetik Port-au-Prince utcáin folytatott járőrözéseiket a haiti lázadók - jelentette be vezérük, Guy Philippe. Eközben Yvon Neptune kormányfő rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az országban.

Philippe, aki kedden a katonaság és a rendőrség főnökének nyilvánította magát, a főváros környékén tartott sajtóértekezletén azzal indokolta elhatározásukat, hogy az országba vezényelt nemzetközi biztonsági erők megkezdték Jean-Bertrand Aristide elűzött elnök támogatóinak lefegyverzését.Szemtanúk szerint amerikai katonák tartóztattak fel szerdán egy lázadó csapatot a főváros repülőtere felé vezető úton. A felkelők a jelek szerint Aristide embereinek elmenekülését akarták megakadályozni. A katonák nem alkalmaztak erőszakot. Továbbra is az Egyesült Államok és Kanada katonái ellenőrzik a repülőteret.Az Aristide elnök megbuktatásához vezetett felkelés összecsapásai szerdáig legkevesebb 130 halálos áldozatot követeltek. Az ötezer fősre tervezett külföldi biztonsági erők tagjai közül eddig mintegy ezren érkeztek meg légi úton a Karib-tengeri országba. Franciaország szerdán bejelentette, hogy 800 katonát mozgósított a haiti misszióba, közülük hatszázat telepítenek a válság sújtotta országba.Neptune haiti kormányfő rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az ország egész területére szerdán, hogy "helyreállítsák a nyugalmat és elejét vegyék a túlkapásoknak". A miniszterelnök, aki a vasárnap távozott Jean-Bertrand Aristide államfő bizalmasának számított, de a helyén maradt, azzal indokolta döntését, hogy "a fővárosban számos törvénytelen csoport kelt félelmet. Azt állítják magukról, hogy a nemzeti rendőrséget segítik, holott épp ellenkezőleg: ezt a testületet akarják szétbomlasztani."Neptune Port-au-Prince-ben rendezett sajtóértekezletén elmondta: a vandál cselekmények és a fosztogatások a magán- és az állami szektorban összesen 300 millió dollárnyi kárt okoztak azóta, hogy Aristide elhagyta az országot. "Ami még ennél is szomorúbb: emberéleteket is követelt a zűrzavaros helyzet, és sok haiti állampolgárt a reménytelenség ismét arra sarkallhat, hogy idegen partok felé vezető veszélyes útra induljanak" - fűzte hozzá a kormányfő.Boniface Alexandre főbíró, Haiti ideiglenes elnöke szerdán egy olyan személyt nevezett ki a szigetország rendőrségének az élére, aki évek óta munkakapcsolatban van az Egyesült Államok rendvédelmi szerveivel. Léonce Charles ugyanis eddig a partvédelmi erők parancsnoka volt, és ebben a minőségében egyebek között szoros együttműködést fejtett amerikai kollégáival a kábítószer-csempészek elleni harcban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal