Leteszik a fegyvert és beszüntetik Port-au-Prince utcáin folytatott járőrözéseiket a haiti lázadók - jelentette be vezérük, Guy Philippe. Eközben Yvon Neptune kormányfő rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az országban.

Philippe, aki kedden a katonaság és a rendőrség főnökének nyilvánította magát, a főváros környékén tartott sajtóértekezletén azzal indokolta elhatározásukat, hogy az országba vezényelt nemzetközi biztonsági erők megkezdték Jean-Bertrand Aristide elűzött elnök támogatóinak lefegyverzését.Szemtanúk szerint amerikai katonák tartóztattak fel szerdán egy lázadó csapatot a főváros repülőtere felé vezető úton. A felkelők a jelek szerint Aristide embereinek elmenekülését akarták megakadályozni. A katonák nem alkalmaztak erőszakot. Továbbra is az Egyesült Államok és Kanada katonái ellenőrzik a repülőteret.Az Aristide elnök megbuktatásához vezetett felkelés összecsapásai szerdáig legkevesebb 130 halálos áldozatot követeltek. Az ötezer fősre tervezett külföldi biztonsági erők tagjai közül eddig mintegy ezren érkeztek meg légi úton a Karib-tengeri országba. Franciaország szerdán bejelentette, hogy 800 katonát mozgósított a haiti misszióba, közülük hatszázat telepítenek a válság sújtotta országba.Neptune haiti kormányfő rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az ország egész területére szerdán, hogy "helyreállítsák a nyugalmat és elejét vegyék a túlkapásoknak". A miniszterelnök, aki a vasárnap távozott Jean-Bertrand Aristide államfő bizalmasának számított, de a helyén maradt, azzal indokolta döntését, hogy "a fővárosban számos törvénytelen csoport kelt félelmet. Azt állítják magukról, hogy a nemzeti rendőrséget segítik, holott épp ellenkezőleg: ezt a testületet akarják szétbomlasztani."Neptune Port-au-Prince-ben rendezett sajtóértekezletén elmondta: a vandál cselekmények és a fosztogatások a magán- és az állami szektorban összesen 300 millió dollárnyi kárt okoztak azóta, hogy Aristide elhagyta az országot. "Ami még ennél is szomorúbb: emberéleteket is követelt a zűrzavaros helyzet, és sok haiti állampolgárt a reménytelenség ismét arra sarkallhat, hogy idegen partok felé vezető veszélyes útra induljanak" - fűzte hozzá a kormányfő.Boniface Alexandre főbíró, Haiti ideiglenes elnöke szerdán egy olyan személyt nevezett ki a szigetország rendőrségének az élére, aki évek óta munkakapcsolatban van az Egyesült Államok rendvédelmi szerveivel. Léonce Charles ugyanis eddig a partvédelmi erők parancsnoka volt, és ebben a minőségében egyebek között szoros együttműködést fejtett amerikai kollégáival a kábítószer-csempészek elleni harcban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája