Tetszett a cikk?

Kiütéses győzelmet aratott kedden John Kerry massachusettsi szenátor a demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben, de a Bush-Kerry párviadal meglehetősen keménynek ígérkezik. A hvg.hu washingtoni tudósítása.A „szuperkedden” Kerryn kívül egyedül a versenyből már két héttel ezelőtt kiszállt Howard Dean tudott győzni – odahaza, a 600 ezer lakosú Vermontban, amelynek korábban kormányzója volt. Tíz államból kilencben, köztük a 34 milliós Kaliforniában és a 19 milliós New York-ban Kerry aratott többnyire nagyarányú győzelmet – az eddigi 31 előválasztásból ezzel összesen 28-at nyert meg -, s ha még nem is szerezte meg a júliusi elnökjelölő konvención résztvevő küldöttek abszolút többségét, előnye behozhatatlanná vált.

John Edwards észak-karolinai szenátor – az egyetlen, akinek még esélye volt a jelöltség megszerzésére - kiszáll a versenyből. Az északi Kerry azonban Georgia államban is megverte – igaz csak négy százalékponttal - a déli Edwards-ot, aki gratulált „barátjának” a győzelemhez, és közölte híveivel, Kerry „ugyanazokért a célokért küzd”, mint ő. Megfigyelők ezt már az alelnök-kiválasztás előjátékának tekintették.

Sokan a demokrata pártban ugyanis azt gondolják, hogy az északi nagypolgár Kerry a déli munkáscsaládból származó, magát előbb sikeres ügyvéddé majd szenátorrá felküzdő Edwards ideális párost alkotnának a Bush-Cheney tandemmel szemben. A demokrata vetélkedő egyébként a pártvezetők eredeti tervei szerint alakult. Röpke hat hét alatt lezajlott, s ezalatt a rajt-cél győzelmet aratott jelölt példátlan szereplési lehetőséget kapott, ellenfelei nem járatták le túlságosan, de kitapogatták a gyengéit, amiknek kivédésére a Kerry-stáb kitalálhatta a megfelelő válaszokat.

A rövid előválasztási kampány azonban vissza is üthet, a következő nyolc hónapban ismét a hivatalban lévő elnök uralja majd a híreket, és megindítja minden idők legdrágább hadjáratát kihívója ellen. Bush kampányára eddig 146 millió dollár gyűlt össze, Kerryére csak 33 millió. Ráadásul megtörténhet, hogy az országos választási bizottság – a kampány-finanszírozásról nemrég elfogadott törvényre hivatkozva -- nem engedi majd fölhasználni azt a több tízmillió – egyebek között Soros György adományaiból összegyűlt -- dollárt, amit formálisan a választási részvételt előmozdító „semleges”, valójában azonban demokrata-közeli szervezetek gyűjtöttek össze a demokrata kampányra.

Az elnök első, 4,6 millió dolláros választási tévéreklám-sorozata csütörtökön indul. Ebben még saját magát fogja fényezni, de már készül a második, Kerryt lejáratni igyekvő felvonás. Egyelőre Bush lovagiasan gratulált Kerry keddi győzelméhez – már este kilenckor, amikor Kaliforniában még véget sem ért a voksolás -, és kifejezte reményét, hogy a választási küzdelem az elvek tisztességes csatája lesz.

Kerry győzelmi beszédében már kizárólag a Bush-kormányt ostorozta, szokása szerint elmondta például, hogy az minden idők legkíméletlenebb és legarrogánsabb amerikai külpolitikáját folytatja. Megígérte, hogy visszavonja a Bush-kormány adócsökkentését a leggazdagabbaktól és a felszabaduló pénzt az oktatásra és az egészségügyi ellátás javítására fordítja. Emelni akarja a minimálbért, megszünteti Amerika energiafüggőségét –„hogy egyetlen katonánk se lehessen a közel-keleti olaj túsza” – s ezzel egyben félmilló új munkahelyet is teremtene. A Kerry-kormány beteljesítené Truman elnök álmát, az általános társadalombiztosítás megteremtésével, „hogy az egészségügyi ellátás ne privilégium, hanem jog legyen”, és „visszavezetné Amerikát a nemzetek közösségébe”.

A Bush-Kerry párviadal meglehetősen keménynek ígérkezik, kölcsönösen azzal vádolják majd a másikat, hogy az szélsőséges. A republikánusokhoz közelálló Fox News tévécsatorna máris az Egyesült Államok „legliberálisabb” szenátorának nevezte Kerryt. Ez az USA-ban egyet jelent a szélsőbaloldalisággal. A republikánusok emellett szorgosan tanulmányozzák Kerry évtizedek során leadott szavazatait és beszédeit, hogy azután bebizonyíthassák: a várható elnökjelölt notórius köpönyegforgató. A demokraták viszont azzal vágnak vissza, hogy Bush rosszul és későn dönt, szerintük Haitiben is hagyta elszabadulni az erőszakot mielött elszánta volna magát a tengerészgyalogosok partra szállására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia