Tetszett a cikk?

Az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek volt főnöke a The Independent című londoni lapban pénteken megjelent interjújában kijelentette: nem fogadja el azt az érvelést, hogy a háborút a korábbi ENSZ-határozatok iraki megsértése legalizálta.

Blix hangsúlyozta, hogy csak egy második biztonsági tanácsi határozat - amely kimondta volna a katonai erővel való fellépést - tehette volna legitimmé az amerikai intervenciót.A fegyverzetellenőrök volt vezetője vitatta Peter Goldsmith brit főügyésznek, a brit kormány jogi tanácsadójának érveit, melyek szerint az 1441. számú BT-határozat azzal engedélyezte a katonai erő alkalmazását, hogy hivatkozott az első, 1991-es öbölháború után hozott határozatokra.Ami Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök esetleges felelősségre vonását illeti az iraki tömegpusztító fegyverekre való, alaptalannak bizonyult hivatkozások miatt, Blix azt mondta, hogy erre nincsen szükség, mivel mindketten "megbűnhődtek politikai téren", miután szavahihetőségük csorbát szenvedett.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot