Ez a többségi vélemény az Egyesült Államokkal szomszédos két, valamint öt nagy európai országban végzett felmérés szerint.

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató intézet az AP hírügynökség megbízásából Kanadában, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban, valamint az Egyesült Államokban végzett felmérést.Az amerikai közvélemény egyenlő arányban oszlik meg abban a kérdésben, hogy a katonai fellépés fokozta-e vagy csökkentette-e a terrorfenyegetést. Legnagyobb - 75 százalékos - arányban Németországban vélik úgy, hogy a háború csak tovább súlyosbította a terrorveszélyt. Az európai országok egyikében sem haladta meg a 10 százalékot azoknak a részaránya, akik szerint a háború egyenesen csökkentette volna a terrorfenyegetést.A terrorizmus miatt érzett aggodalom igen elterjedt Olaszországban és Németországban, ahol a lakosság 70 százaléka nyugtalan emiatt, Spanyolországban pedig a lakosságnak a 85 százaléka.Az Egyesült Államok kivételével valamennyi országban kedvezőtlenül ítéli meg a közvélemény George Bush amerikai elnök szerepét. Az amerikaiak többsége - 57 százalék - viszont helyesli az elnök külpolitikáját. Mexikóban és Itáliában a megkérdezetteknek több mint a fele nem ért egyet az amerikai elnök külpolitikájával. Az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesének számító Nagy-Britannia lakosságának a kétharmada vélekedik ugyanígy, és ugyanekkora az elmarasztaló vélemények aránya Kanadában is.A nyolc országból ötben - Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Olaszország és Nagy-Britannia - a többség úgy gondolja, hogy akár előkerülnek, akár nem, az iraki tömegpusztító fegyvereken kívül más okok is meghúzódtak a háború indítása mögött.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi