Tetszett a cikk?

Ez a többségi vélemény az Egyesült Államokkal szomszédos két, valamint öt nagy európai országban végzett felmérés szerint.

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató intézet az AP hírügynökség megbízásából Kanadában, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Olaszországban, valamint az Egyesült Államokban végzett felmérést.Az amerikai közvélemény egyenlő arányban oszlik meg abban a kérdésben, hogy a katonai fellépés fokozta-e vagy csökkentette-e a terrorfenyegetést. Legnagyobb - 75 százalékos - arányban Németországban vélik úgy, hogy a háború csak tovább súlyosbította a terrorveszélyt. Az európai országok egyikében sem haladta meg a 10 százalékot azoknak a részaránya, akik szerint a háború egyenesen csökkentette volna a terrorfenyegetést.A terrorizmus miatt érzett aggodalom igen elterjedt Olaszországban és Németországban, ahol a lakosság 70 százaléka nyugtalan emiatt, Spanyolországban pedig a lakosságnak a 85 százaléka.Az Egyesült Államok kivételével valamennyi országban kedvezőtlenül ítéli meg a közvélemény George Bush amerikai elnök szerepét. Az amerikaiak többsége - 57 százalék - viszont helyesli az elnök külpolitikáját. Mexikóban és Itáliában a megkérdezetteknek több mint a fele nem ért egyet az amerikai elnök külpolitikájával. Az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesének számító Nagy-Britannia lakosságának a kétharmada vélekedik ugyanígy, és ugyanekkora az elmarasztaló vélemények aránya Kanadában is.A nyolc országból ötben - Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Olaszország és Nagy-Britannia - a többség úgy gondolja, hogy akár előkerülnek, akár nem, az iraki tömegpusztító fegyvereken kívül más okok is meghúzódtak a háború indítása mögött.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után