Tetszett a cikk?

Az iraki ideiglenes kormányzótanács határozott a kora délutáni aláírásról. Nem sokkal a ceremónia előtt hangos robbanások hallatszottak Bagdad központjában.

Aláírta az iraki ideiglenes kormányzótanács hétfőn Bagdadban az ország átmeneti alkotmányát. A tanács mind a 25 tagja ellátta kézjegyével az alapokmányt, amelynek elfogadása fontos előrelépés afelé, hogy júniusban átruházzák a hatalmat az irakiakra.A rakétabecsapódás nem szedett áldozatokat. A biztonsági erők magas fokú készültségben vannak a lázadók esetleges támadásai miatt. Az alapokmány aláírását már kétszer is elhalasztották: előbb a síita zarándokok elleni múlt keddi, 181 halálos áldozatot követelő merényletek miatt maradt el az aktus, majd a síita vezetőkben az utolsó pillanatban felmerült aggályok miatt mondták le a péntekre tervezett ünnepélyes aláírást. Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint immár a tanács síita tagjai is hajlandók változtatás nélkül elfogadni az ideiglenes alapokmány múlt héten jóváhagyott szövegét.Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus nevű szervezet vezetője vasárnap este egy tévéinterjúban az amerikai hírszerzést tette felelőssé azért, hogy az Egyesült Államok a háború előtt tévesen ítélte meg a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyverkészletét. A száműzetésből hazatért politikus Donald Rumsfeld védelmi miniszter bizalmasa volt. A Központ Hírszerző Ügynökségben (CIA) azzal vádolják Csalabit, hogy emigráns vezetőként éppen ő volt az, aki félrevezette a washingtoni illetékeseket a tiltott fegyverekről. A politikus leszögezte: kész az amerikai kongresszus előtt tisztázni magát minden gyanúsítgatással szemben, és már kérte is meghallgatását a szenátus hírszerzési bizottságában, hogy nyílt ülésen tanúskodjon.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát