Az iraki ideiglenes kormányzótanács határozott a kora délutáni aláírásról. Nem sokkal a ceremónia előtt hangos robbanások hallatszottak Bagdad központjában.

Aláírta az iraki ideiglenes kormányzótanács hétfőn Bagdadban az ország átmeneti alkotmányát. A tanács mind a 25 tagja ellátta kézjegyével az alapokmányt, amelynek elfogadása fontos előrelépés afelé, hogy júniusban átruházzák a hatalmat az irakiakra.A rakétabecsapódás nem szedett áldozatokat. A biztonsági erők magas fokú készültségben vannak a lázadók esetleges támadásai miatt. Az alapokmány aláírását már kétszer is elhalasztották: előbb a síita zarándokok elleni múlt keddi, 181 halálos áldozatot követelő merényletek miatt maradt el az aktus, majd a síita vezetőkben az utolsó pillanatban felmerült aggályok miatt mondták le a péntekre tervezett ünnepélyes aláírást. Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint immár a tanács síita tagjai is hajlandók változtatás nélkül elfogadni az ideiglenes alapokmány múlt héten jóváhagyott szövegét.Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus nevű szervezet vezetője vasárnap este egy tévéinterjúban az amerikai hírszerzést tette felelőssé azért, hogy az Egyesült Államok a háború előtt tévesen ítélte meg a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyverkészletét. A száműzetésből hazatért politikus Donald Rumsfeld védelmi miniszter bizalmasa volt. A Központ Hírszerző Ügynökségben (CIA) azzal vádolják Csalabit, hogy emigráns vezetőként éppen ő volt az, aki félrevezette a washingtoni illetékeseket a tiltott fegyverekről. A politikus leszögezte: kész az amerikai kongresszus előtt tisztázni magát minden gyanúsítgatással szemben, és már kérte is meghallgatását a szenátus hírszerzési bizottságában, hogy nyílt ülésen tanúskodjon.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból