A Közép-afrikai Köztársaságba Jean-Bertrand Aristide a beiktatási ünnepséggel egy időben csendes ellenállásra szólította fel a haiti népet.

Ünnepélyesen beiktatták államfői hivatalába Boniface Alexandre-t, a legfelsőbb bíróság volt elnökét hétfőn Haitin. Az átmeneti elnök hivatalos beiktatását az erős külföldi katonai védelem alatt álló Nemzeti Palotában, az elnökök székhelyén tartották a nemzetgyűlés elnöke, az alkotmányos testületek képviselői, az új országos rendőrkapitány és az ellenzék küldöttei jelenlétében. A hivatalban lévő kormányfő biztonsági okok miatt nem vett részt az ünnepségen.A legfelsőbb bíróság volt elnöke már február 29-én, néhány órával Jean-Bertrand Aristide előző államfő lemondása és száműzetésbe vonulása után az alkotmánnyal összhangban átvette az elnöki teendőket és zárt ajtók mögött letette a hivatali esküt. Alexandre-nak az alkotmánynak megfelelően 45-90 napon belül meg kell szerveznie az elnökválasztást, a nemzetközi rendezési terv alapján pedig néhány napon belül ki kell neveznie az új kormányfőt, akinek személyére a múlt héten megalakult bölcsek tanácsa tesz javaslatot. Az átmeneti elnök beszédében választások kiírását ígérte és megbékélésre szólította fel az ország lakosságát egy nappal azután, hogy fegyveresek belelőttek az Aristide távozását ünneplő többezres tömegbe Port-au-Prince-ben és hat embert megöltek.A Közép-afrikai Köztársaságba menekült Aristide a beiktatási ünnepséggel egy időben Haiti "megválasztott elnökeként" csendes ellenállásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a népet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!