Tetszett a cikk?

A Közép-afrikai Köztársaságba Jean-Bertrand Aristide a beiktatási ünnepséggel egy időben csendes ellenállásra szólította fel a haiti népet.

Ünnepélyesen beiktatták államfői hivatalába Boniface Alexandre-t, a legfelsőbb bíróság volt elnökét hétfőn Haitin. Az átmeneti elnök hivatalos beiktatását az erős külföldi katonai védelem alatt álló Nemzeti Palotában, az elnökök székhelyén tartották a nemzetgyűlés elnöke, az alkotmányos testületek képviselői, az új országos rendőrkapitány és az ellenzék küldöttei jelenlétében. A hivatalban lévő kormányfő biztonsági okok miatt nem vett részt az ünnepségen.A legfelsőbb bíróság volt elnöke már február 29-én, néhány órával Jean-Bertrand Aristide előző államfő lemondása és száműzetésbe vonulása után az alkotmánnyal összhangban átvette az elnöki teendőket és zárt ajtók mögött letette a hivatali esküt. Alexandre-nak az alkotmánynak megfelelően 45-90 napon belül meg kell szerveznie az elnökválasztást, a nemzetközi rendezési terv alapján pedig néhány napon belül ki kell neveznie az új kormányfőt, akinek személyére a múlt héten megalakult bölcsek tanácsa tesz javaslatot. Az átmeneti elnök beszédében választások kiírását ígérte és megbékélésre szólította fel az ország lakosságát egy nappal azután, hogy fegyveresek belelőttek az Aristide távozását ünneplő többezres tömegbe Port-au-Prince-ben és hat embert megöltek.A Közép-afrikai Köztársaságba menekült Aristide a beiktatási ünnepséggel egy időben Haiti "megválasztott elnökeként" csendes ellenállásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a népet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek