Tetszett a cikk?

Az Opportunity robotjárműnek a Marson sikerült megörökítenie, ahogy először a Naprendszer legkisebb holdja, a Deimos haladt át a Nap előtt, majd három nappal később társa, a Phobos – írja a National Geographic Online.

A Mars kisebbik holdja, a Deimos március 4-én magyar idő szerint hajnali 4 óra 4 perckor lebegett el apró foltként a Nap előtt. A Phobost március 7-én hajnali 3 óra 46 perckor sikerült elkapnia a marsjármű kamerájának a napkorong szélén.A NASA kutatói a jövőben több hasonló eseményt is meg kívánnak örökíteni a Spirit és az Opportunity kameráival. Az előzetes bejelentések szerint a Phobosról március 10-én egész különleges fotók készülhetnek. A felvételek hozzájárulhatnak a két hold keringési pályájáról való ismereteink pontosításához is – írja a FigyelőNet.A National Geographic Online szerint a szabálytalan alakú Phobos körülbelül 27 kilométer hosszú és 18 kilométer széles. A szintén egyenetlen formájú Deimos méretben körülbelül fele a Phobosnak, legnagyobb kiterjedése 15 kilométer. A Marson álldogálva a két hold közötti különbség azonban sokkal nagyobbnak látszik, mivel a Phobos alacsonyabb pályán kering a bolygó körül. A Deimos csaknem négyszer messzebb van a Marstól, mint a Phobos.A két marsjáró panorámakamerája naponta kémleli a napot, mivel feladatuk többek között az is, hogy minél több információt gyűjtsenek össze arról, hogyan reagál a Mars légköre a napsugárzásra. A NASA szakemberei szerint a napfogyatkozás elcsípése csupán időzítés kérdése. A Deimos 50-60 másodperc alatt vonul el a Nap előtt, a Phobos ennél gyorsabban, 20-30 másodperc alatt.A Mars holdjai két apró szabálytalan alakú holdja olyan parányi, hogy napfogyatkozáskor még a nagyobb Phobos is csupán a Nap felét takarja el.Az Opportunity első méterei a Marson Összetörhetett a Mars felszínén a Beagle 2 Elég víz lehetett a Marson az élet kialakulásához

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt