Tetszett a cikk?

Ma volt a végszavazása az EU szellemi tulajdonvédelemre vonatkozó új szabályainak. A csomagot eredetileg kifejezetten a profi CD és DVD hamisítók, valamint más kereskedelmi termékek és márkák hamisítói ellen szánták, de kiterjesztették mindenfajta szellemi tulajdon szigorú védelmére.

Az Európai Parlament kedden kemény szabályokat fogadott el a márkahamisítás és kalózkodás megfékezésére -adja hírül az AP hírügynökség. A hamisítóknak és kalózoknak jogi szankciókkal, bankszámláik zárolásával és vagyonelkobzással kell szembenézniük, ha bűnösnek találtatnak. A uniós államoknak két évük van, hogy az új szbályokat beillesszék saját jogrendjükbe. A civil jogvédők máris aggodalmukat fejezték ki, hogy a kereskedelemre vonatkozó szabályok könnyedén az otthoni internet-használók, fájl-csereberélők ellen fordíthatók.Az EU szerint a tagországok gazdaságainak 1998 és 2001 között nyolc milliárd eurónyi kárt okoztak csak a márkahamisítások. David Byrne, fogyasztói ügyekkel foglalkozó EU tisztságviselő szerint a hamisítások mögött gyakorta a szervezett bűnözés áll és az sem kizárható, hogya terrorista hálózatok is effajta tevékenységből szereznek bevételeket.Az eddigi gyakorlat igen eltérő volt az egyes országokban, van, ahol börtönbüntetés jár a hamisításért, másutt azonban szinte szbadon működhettek a hamisítók. Az EU új offenzívája a márkahamisítások ellen a különböző kereskedelmi kamaráknak is lehetővé teszi, hogy a hamisítókat bíróság elé citálják s egyben arra kötelezi a kormányokat, hogy nagyobb védelmeben részesítsék a védett márkákat.A civil jogvédők attól tartanak, Európában is megimétlődhetnek az Amerikában már előfordult esetek. Ott ugyanis a RIAA, az amerikai lemezipari szövetség bíróság elé citált otthoni internet-felhasználókat illegális letöltésért és másolásért. A félelmeket csak táplálja, hogy az Európai Parlementben az a Janelly Fourtou parlamenti képviselőnő kadoskodott a törvénycsomag mellett, akinek férje, Jean-Rene Fourtou a Vivendi-Universal médiakonszern főnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”