Ma volt a végszavazása az EU szellemi tulajdonvédelemre vonatkozó új szabályainak. A csomagot eredetileg kifejezetten a profi CD és DVD hamisítók, valamint más kereskedelmi termékek és márkák hamisítói ellen szánták, de kiterjesztették mindenfajta szellemi tulajdon szigorú védelmére.

Az Európai Parlament kedden kemény szabályokat fogadott el a márkahamisítás és kalózkodás megfékezésére -adja hírül az AP hírügynökség. A hamisítóknak és kalózoknak jogi szankciókkal, bankszámláik zárolásával és vagyonelkobzással kell szembenézniük, ha bűnösnek találtatnak. A uniós államoknak két évük van, hogy az új szbályokat beillesszék saját jogrendjükbe. A civil jogvédők máris aggodalmukat fejezték ki, hogy a kereskedelemre vonatkozó szabályok könnyedén az otthoni internet-használók, fájl-csereberélők ellen fordíthatók.Az EU szerint a tagországok gazdaságainak 1998 és 2001 között nyolc milliárd eurónyi kárt okoztak csak a márkahamisítások. David Byrne, fogyasztói ügyekkel foglalkozó EU tisztságviselő szerint a hamisítások mögött gyakorta a szervezett bűnözés áll és az sem kizárható, hogya terrorista hálózatok is effajta tevékenységből szereznek bevételeket.Az eddigi gyakorlat igen eltérő volt az egyes országokban, van, ahol börtönbüntetés jár a hamisításért, másutt azonban szinte szbadon működhettek a hamisítók. Az EU új offenzívája a márkahamisítások ellen a különböző kereskedelmi kamaráknak is lehetővé teszi, hogy a hamisítókat bíróság elé citálják s egyben arra kötelezi a kormányokat, hogy nagyobb védelmeben részesítsék a védett márkákat.A civil jogvédők attól tartanak, Európában is megimétlődhetnek az Amerikában már előfordult esetek. Ott ugyanis a RIAA, az amerikai lemezipari szövetség bíróság elé citált otthoni internet-felhasználókat illegális letöltésért és másolásért. A félelmeket csak táplálja, hogy az Európai Parlementben az a Janelly Fourtou parlamenti képviselőnő kadoskodott a törvénycsomag mellett, akinek férje, Jean-Rene Fourtou a Vivendi-Universal médiakonszern főnöke.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?