Tetszett a cikk?

Ha az ETA baszk terrorszervezet állt a madridi merényletek mögött, az a csoport politikájának "teljes degenerálódását" jelezné - állítják az MTI által megkérdezett londoni szakértők, akik szerint elhamarkodott következtetés lenne az ETA és az al-Kaida együttműködéséről beszélni.

Bill Durodie, a patinás londoni egyetemi és kutatóközpont, a King's College égisze alatt működő Biztonságpolitikai Elemzések Nemzetközi Központjának igazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a baszk szeparatista szervezet, az ETA politikai képviselete által közzétett cáfolat ellenére, továbbra sem lehet kizárni az ETA felelősségét a vérengzésben. Durodie szerint az al-Kaida soha egyetlen, neki tulajdonított támadást sem vállalt magára nyilvánosan. Elképzelhető, hogy most már az ETA is ezt a modellt követi. A szakértő elismerte ugyanakkor, hogy ha az ETA állt a madridi merényletek mögött, az a csoport politikájának "teljes degenerálódását" jelezné.Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida és a baszk elszakadásért küzdő ETA valamilyen együttműködése a csütörtöki támadásban, a brit szakember azt mondta: nyilván sokak számára önmagától adódik a két csoport közötti kapcsolat feltételezése, ez azonban elhamarkodott következtetés lenne a két szervezet közötti jelentős különbségek miatt.A professzor szerint nem szerencsés az a jelenség, hogy a világban történő bármely szörnyűség mögött most már automatikusan mindenki az al-Kaidát feltételezi, mert ez mítoszt teremt a hálózattal és az általa képviselt ütőerővel kapcsolatban, ez pedig ahhoz vezet, hogy "eltúlzottá válik az al-Kaidával szembeni sebezhetőség érzete".Arra a felvetésre, hogy a több nagy erejű bomba egyidejű felrobbantásával elkövetett merénylet - amilyen például nemrég Isztambulban is történt - az al-Kaida támadási módszerére utalhat, a King's College professzora azt mondta: nem az al-Kaida az egyetlen olyan terrorcsoport, amely a múltban a több egyidejű robbantás taktikáját alkalmazta.Paul Beaver, a Homeland Response című, biztonsági kérdésekre és a közel-keleti terrorizmusra összpontosító szakkiadvány főszerkesztője, az Ashbourne and Beaver nevű londoni biztonságpolitikai elemző központ társigazgatója az MTI-nek szintén azt mondta: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem hiszi, hogy az al-Kaida követte el a spanyolországi robbantásokat. Beaver szerint az elkövetés módja az áldozatok rendkívül magas száma ellenére "nem volt túl látványos", és ez inkább vall az ETA baszk szervezetre, semmint az al-Kaidára.Arra a kérdésre, hogy - miután Spanyolország szorosan támogatta az iraki háborút megvívó amerikai-brit koalíciót - az al-Kaida esetleg segíthette-e a baszk csoportot a csütörtöki merényletben, a szakértő határozott nemmel válaszolt, mondván: az ETA olyan világi szervezet, amellyel az iszlám vallási ideológia alapján működő al-Kaida nem működne együtt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem