Tetszett a cikk?

A spanyol kormány továbbra is a baszk szervezetet gyanúsítja a csütörtöki madridi robbanássorozat elkövetésével, de több terrorizmus-szakértő az al-Kaida kezét látja a 198 halálos áldozatot követelő merényletben. Európa és Amerika újabb támadásoktól tart, Spanyolország gyászol.

A nyomozás elsődleges iránya továbbra is a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet, de az esti órákban Korán-verseket tartalmazó arab nyelvű magnókazettát találtak egy ellopott kisteherautóban a spanyol fővárostól nem messze, Alcalá de Henaresban - közölte sajtótájékoztatóján a spanyol belügyminiszter. Alcalá de Henares 35 kilométerre nyugatra fekszik Madridtól, ebből a városból indult az a négy vonat, amelyeken a robbantásokat elkövették. A hangszalagok nem tartalmaztak fenyegetéseket.Csütörtök este az al-Kudsz al-Arabi című londoni arab újság szerkesztősége bejelentette, hogy az al-Kaidához kötődő Abu Hafsz el-Maszri Brigádoktól kapott elektronikus üzenetet, amelyben a csoport magára vállalta a robbantássorozatot. Márpedig ez a lap már korábban is többször szolgált az al-Kaida "postaládájaként", és a komolyságát sem lehet kétségbe vonni, főszerkesztője 1998-ban például hitelesített interjút készített Oszama bin-Ladennel. Ugyanezt erősíti meg továbbá, hogy egyidejűleg több robbanás volt, az al-Kaida ugyanis soha nem egyetlen csapással támad.Madridban emlékeztetnek arra, hogy tavaly a főügyész 700 oldalas vádiratot nyújtott be bin Laden és 34 Spanyolországban élő iszlám szélsőséges ellen. A vádirat szerint Spanyolország az al-Kaida terroristáinak logisztikai és katonai bázisául szolgált, itt készítették elő, finanszírozták az akciók jelentős részét, és itt pihentek meg egy-egy bevetés után. Matthew Lewitt, a washingtoni Közel-keleti Intézet terrorizmus-szakértője hasonlóképen, arra hívta fel a figyelmet, hogy a legjelentősebb al-Kaida-csoport Spanyolországban működött, „versenytárgyalás” alapján folyósította a pénzt a legjobb projekt gazdáinak, és azután innen támogatta a nyertesek akcióit."Antiterrorista források azt közölték a Serrel, hogy egy öngyilkos terrorista is utazott az egyik csütörtökön felrobbantott vonaton. A hírt a spanyol belügyminisztérium nem erősítette meg" - áll egy az El Pais kiadócsoportjához tartozó magánrádió internetes honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Már közel 19 millió oltást beadtak Nagy-Britanniában

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését