Tetszett a cikk?

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek szerdán Németországban egy magyar származású svéd állampolgárt, hazaárulásban való bűnsegédi közreműködésért.

A 64 éves Kercsik Sándor bevallotta, hogy az amerikai katonai titkokat kelet-európai titkosszolgálatoknak kiszolgáltató Clyde Lee Conrad amerikai tiszthelyettes futáraként tevékenykedett. A koblenzi tartományi felsőbíróság megállapította, hogy a férfi 1984-ben és 1985-ben közreműködött két, szigorúan titkos amerikai katonai dokumentumnak a magyar titkosszolgálat kezére juttatásában. Az anyagokat Conrad szerezte meg.A vádirat szerint Kercsik Sándor 1956-ban emigrált Magyarországról Svédországba, ahol fogorvosként dolgozott. 1967-ben vállalta, hogy együttműködik Magyarország titkosszolgálatával. (A hvg.hu más forrásból úgy értesült, hogy Kercsik emigrálását a magyar katonai hírszerzés szervezte meg). 1975-től tevékenykedett Conrad őrmester futáraként, akit 1990-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek hazaárulás és ellenséges titkosszolgálati tevékenység vádjával, és aki németországi börtönében halt meg ötvenévesen.Clyde Lee Conrad - Kercsiken keresztül - szigorúan titkos NATO-dokumentumokat szolgáltatott ki a magyar titkosszolgálatoknak, akik a dokumentumokat a szovjet katonai hírszerzésnek továbbították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!