Tetszett a cikk?

A korábbi tiszai ciánszennyezés százszorosa fenyegeti az élővilágot magyar környezetvédők szerint, ha Verespatakon megépül a tervezett aranybánya.

Két természetvédelmi egyesület és a Fidesz Csongrád megyei zöld tagozata petícióval fordult a magyarországi Maros menti települések polgármestereihez, valamint hazai és nemzetközi szervezetekhez - írja a Transindex. A kezdeményezés célja, hogy leállítsák a verespataki aranybánya építésének előkészületeit. Szerintük ezek a létesítmények rendkívüli veszélyt jelentenek a környezetre, ráadásul a helyreállítási munkálatok elvégzése nem a bányavállalatot terheli.Amennyiben a völgyzáró gát megsérülne, a négy évvel ezelőtti ciánkatasztrófa százszorosa fenyegeti a Maros és a Tisza élővilágát, sőt, a mérgező anyag mennyisége árhullámot is okozna a folyókon – állítják a petíció szerzői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!